24% din cetățenii R.Moldova sunt încă mulțumiți de nivelul de trai

  • 20 Decembrie 2016 07:40
24% din cetățenii R.Moldova sunt încă mulțumiți de nivelul de trai

În anul 2010, acest indice constituia 30%". Potrivit agenției INFOTAG, acestea sunt concluziile studiului "Viața în tranziție - III", realizat de BERD împreună cu Banca Mondială.

În cadrul proiectului au fost chestionate peste 51 mii de gospodării din 34 de țări din Europa de Est, de Sud, din Asia Centrală (în general, foste țări socialiste, precum și Turcia, Cipru și Grecia). Participanților li s-a propus să evalueze propriul nivel de trai reieșind din experiența personală și factorii sociali (starea pieței muncii, serviciile comunitare, încrederea în instituțiile publice).

În Moldova se atestă o scădere generală a nivelului optimismului: doar 33% din respondenți consideră că viitoarea generație are șanse pentru o viață mai bună, indicele general european fiind de 51%. Totodată, 31% din respondenți consideră că au „un post de muncă bun" (cei mai mari indici sunt în Estonia - 80% și Tadjikistan - 70%).

În general, cetățenii Moldovei sunt mulțumiți de calitatea serviciilor: 83% - de serviciile de telefonie, 69% - de serviciile de căldură. Excepție fac doar drumurile naționale, care le convin doar pentru 20% din respondenți.

În același timp, 65% din moldoveni consideră că pentru a avea succes în viață este nevoie în primul rând de "eforturi și muncă asiduă". Și doar 11% consideră că important este să ai "relații politice".

Potrivit sondajului, "cele mai fericite țări" se află în Asia Mijlocie - Uzbekistan (91%), Tadjikistan (75%) și Kîrgîzstan (75%). Dintre țările europene cei mai satisfăcuți de viață sunt locuitorii din Estonia (70%) și Slovenia (69%). Cei mai nemulțumiți de viață sunt locuitorii din Grecia (21%). Moldova se află pe penultimul loc. În Ucraina situația este un pic mai bună - 25%, iar în România sunt mulțumiți de viață 45% din respondenți.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău