24 IANUARIE: Cum este sărbătorită Unirea Principatelor în România

  • 24 Ianuarie 2019 09:40
24 IANUARIE: Cum este sărbătorită Unirea Principatelor în România

Împlinirea a 160 de ani de la proclamarea unirii dintre Moldova şi Ţara Românească este marcată prin organizarea unor evenimente culturale dedicate sărbătorii atât în România, cât şi în alte ţări europene, arată mai multe comunicate remise MEDIAFAX.

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) din Bucureşti prezintă publicului o operă de artă semnată de Theodor Aman, "Proclamarea Unirii (24 Ianuarie 1859)". Lucrarea face parte din colecţia de artă plastică a muzeului şi a fost supusă unor proceduri complexe de conservare - restaurare în cursul anului 2018.

Pictura va putea fi admirată până la jumătatea lunii februarie, în Sala Lapidarium, de miercuri până duminică, în intervalul orar 9.00 - 17.00 (ultimul acces făcându-se la 16.15).

Cu ocazia împlinirii a 160 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan-Cuza, Muzeul Naţional Cotroceni din Capitală îşi va deschide porţile pentru public.

În Apartamentul Cuza este deschisă expoziţia "România 160. Unirea Principatelor Române" alcătuită din documente inedite şi obiecte valoroase, precum firmanul prin care se recunoştea de către Poarta Otomană unirea administrativă şi legislativă a celor două principate, sabia de paradă dăruită domnitorului A. I. Cuza de principele Serbiei, Mihail Obrenović, aflată în patrimoniul Muzeului Naţional Cotroceni, şi sabia de învestitură oferită lui Cuza de sultanul Abdul Medjid, în anul 1860, cu prilejul vizitei la Constantinopol, din patrimoniul Arhivelor Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe.

Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I", din București, găzduieşte joi, între orele 10.00 - 14.00, o manifestare istorico-militară, cu participarea asociaţiilor de reconstituire istorică care abordează epoca respectivă. 

Tot cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române, în Holul de Onoare al muzeului va fi amenajată miniexpoziţia "Mărturii ale Unirii din 1859", în care vor putea fi văzute, doar cu această ocazie, obiecte legate de epoca domnitorului Alexandru Ioan Cuza aflate în patrimoniul Muzeului Militar Naţional "Regele Ferdinand I", care nu au mai fost expuse pentru public. Intrarea este liberă.

Ministerul Apărării Naţionale al României organizează, de la ora 09.30, o ceremonie la Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza amplasată în Dealul Patriarhiei Române, pentru depuneri de coroane şi jerbe de flori.

De la ora 11.00, în Aula "Teoctist Patriarhul" din Palatul Patriarhiei au loc Sesiunea de comunicări ştiinţifice intitulată "Unirea Principatelor Române, baza a Statului Roman modern" şi lansarea unor lucrări apărute la Editura Basilica.

"Sesiunea de comunicări ştiintifice este organizată de Academia Română în colaborare cu Patriarhia Română", menţioneaza instituţia.

Ierarhii şi preoţii Bisericii Ortodoxe Române vor oficia, joi, slujba de "Te Deum" în toate bisericile din Patriarhia Română, în memoria celor care au contribuit la realizarea Unirii Principatelor, iar, la sfârşitul slujbei, la toate lăcaşurile vor fi trase clopotele timp de un minut.

La Iaşi, începând cu ora 09.30, în Piaţa Unirii va avea loc prima parte a concertului de muzică populară "Noi suntem români". La ora 10.30, va avea loc o ceremonie militară şi religioasă la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii. Aeronave IAR-99 SOIM şi elicoptere IAR - 330 SOCAT sunt aşteptate să survoleze zona, informează Ministerul Apărării Naţionale.

De la ora 11.30 are loc doua parte a concertului de muzică populară "Noi suntem români". Primăria a anunţat şi o "masă populară", constând în ceai, vin fiert şi plăcinte moldoveneşti.

Manifestarea va continua cu o sujbă la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la Mânăstirea Trei Ierarhi.

Ulterior, la ora 14.00, se va desfăşura dezvelirea bustului poetului naţional georgian Besarion Gabashvili, în prezenţa ambasadorului Georgiei în România, pe esplanada Costache Negri.

La Focşani, de la ora 15.00, în Piaţa Unirii vor avea loc o ceremonie militară şi religioasă şi un moment artistic evocator dedicat momentului. Activitatea se va încheia cu o retragere cu torţe.

"Ceremonii similare, dar şi sesiuni de comunicări ştiintifice, gale de filme documentare, expoziţii şi spectacole cultural-artistice, vor fi organizate, împreună cu autorităţile locale, în garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor Române", arată un comunicat al Ministerului Apărării.

În același timp, festivităţile debutează miercuri, la ora 19.00, la sediul Institutului Cultural Român de la Lisabona, Portugalia.

Ambasada României în Republica Portugheză şi Institutul Cultural Român de la Lisabona i-a invitat pe românii din Portugalia să sărbătorească împreună 160 de ani de la Unirea Principatelor Române. "Generaţia de oameni de stat emanată de revoluţia de la 1848 din Ţările Române, ai cărei principali reprezentanţi au fost Ion C. Brătianu, Mihail Kogălniceanu şi Alexandru Ioan Cuza, a reuşit, la 24 ianuarie 1859, Unirea Principatelor, în ciuda opoziţiei celor trei mari imperii (astăzi dispărute) cu care acestea se învecinau. Acest act a fost însă numai punctul de pornire al unui proces de integrare al celor două provincii istorice care vor constitui nucleul viitorului stat român modern", au arătat organizatorii care au programat în finalul serii prezentarea documentarului "Marea Unire - România la 100 de ani". Prezentarea marchează şi închiderea expoziţiei "România: Evoluţie", inaugurată la sediul ICR Lisabona în luna decembrie 2018.

Pe 24 ianuarie este marcată ziua în care, în 1859, colonelul moldovean Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitorul Ţării Româneşti, devenind primul lider al Principatelor Unite şi, după câţiva ani, al statului unitar România.

Sursa: Mediafax

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
11,85 °C
cer senin
Umiditate:46 %
Vint:6,7 m/s
Tue
7 °C
Wed
7 °C
Thu
6 °C
Fri
4 °C
Sat
4 °C

Curs oficial BNM 17 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.1655 -0.0623
USD 17.6844 -0.0200
RON 4.0185 -0.0169
UAH 0.7227 -0.0010
RUB 0.2783 0.0002
Arhivă Radio Chișinău