24 de centre de intervenție timpurie vor fi create în raioanele din R. Moldova

  • 19 Iulie 2023 16:04
24 de centre de intervenție timpurie vor fi create în raioanele din R. Moldova

Vârsta copiilor cu întârzieri în dezvoltare, risc de apariție a acestora sau cu dizabilități care pot beneficia de serviciile de intervenție timpurie va fi extinsă de la trei la cinci ani. Totodată, vor fi create 24 de centre de intervenție timpurie în raioanele țării. Măsurile sunt prevăzute într-un Plan de acțiuni aprobat de Guvern, transmite IPN.

Potrivit Ministerului Sănătății, aceste acțiuni vor contribui la identificarea precoce a tulburărilor de dezvoltare la copii și includerea lor în programe de abilitare și reabilitare. De asemenea, în cadrul centrelor noi, copiii vor putea beneficia de asistență acordată de echipe interdisciplinare pentru atingerea potențialului maxim de dezvoltare, asigurarea incluziunii educaționale și sociale a lor.

Ministra sănătății, Ala Nemerenco, a declarat în cadrul ședinței Guvernului că actualmente accesul copiilor la servicii de intervenție timpurie absolut necesare pentru diminuarea progresării maladiilor și prevenirii dizabilității este limitat, în mare parte din cauza lipsei centrelor în apropiere de locul de trai și dificultăților financiare întâmpinate de familii. Dezvoltarea rețelei naționale a prestatorilor de servicii de intervenție timpurie și fortificarea capacităților specialiștilor va fi realizată cu suportul UNICEF Moldova și Lumos. Pentru prestarea serviciilor de intervenție timpurie în centrele noi vor fi alocate mijloace financiare din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău