24 de ambulanțe noi au fost repartizate echipelor de asistență medicală urgentă din R. Moldova

  • 11 Ianuarie 2023 13:00
24 de ambulanțe noi au fost repartizate echipelor de asistență medicală urgentă din R. Moldova

24 de ambulanțe noi, din lotul de 168 de unități procurate de Rep. Moldova pe bani împrumutați de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, încă acum patru ani, au fost astăzi repartizate echipelor de asistență medicală urgentă. Potrivit oficialilor de la Ministerul Sănătății, cu ajutorul acestora va fi sporită operativitatea acordării primului ajutor calificat în cazul urgențelor majore, transmite Radio Chișinău.

Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a recepționat 24 de ambulanțe, dintre care șapte sunt de tip B – pentru intervenții de urgență și transport medical asistat al pacienților, iar 17 – de tip C, destinate intervenției medicale de urgență la cel mai înalt nivel și transportului medical asistat al pacientului critic.

Cu ajutorul noilor ambulanțe va fi sporită operativitatea acordării primului ajutor calificat în cazul urgențelor medico-chirurgicale majore, traumatologice, patologicii cardiovasculare, nechirurgicale de urgență, a precizat secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Ion Prisăcaru.

„Astfel, 17 ambulanțe de tip C vor fi repartizate în cadrul substațiilor de asistență medicală de urgență din Bălți, Drochia, Edineți, Ocnița, Soroca, Cahul, Comrat, Ungheni, Strășeni, Hîncești, dar și pentru substațiile din mun. Chișinău – Centru, Botanica, Rîșcani. Totodată, vorbeam că 7 sunt de tip B. Astfel, cinci vor fi repartizate în Ialoveni, Cimișlia, Cantemir, Glodeni, dar și substația Centru din mun. Chișinău, alte două în Cornești și Zîrnești ”, spune Ion Prisăcaru.

Imediat ce vor ajunge în teritorii, ambulanțele vor fi puse în funcțiune, spune directoarea Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, Natalia Catanoi.

„Ambulanțele de tip C, care sunt dotate cu tot echipamentul performat, sunt repartizate anume acolo unde sunt echipe de terapie intensivă mobilă, în toată republica”, a spus Natalia Catanoi.

Noile ambulanțele fac parte din lotul celor 168 de autosanitare, pe care Rep. Moldova le-a cumpărat din cele 12 milioane de euro – bani împrumutați de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, licitația având loc încă acum patru ani.

Până acum, din acest lot, în țară au ajuns 110 de ambulanțe, potrivit purtătoarei de cuvânt al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

În total, acum parcul auto al Centrului este format din 444 de autosanitare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,66 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău