24 CEASA | Ministrul bulgar de externe: Bulgaria are o poziție comună cu Polonia privind viitorul Balcanilor de Vest

  • 17 Ianuarie 2018 12:08
24 CEASA | Ministrul bulgar de externe: Bulgaria are o poziție comună cu Polonia privind viitorul Balcanilor de Vest

Bulgaria are o poziția similară cu cea a Poloniei în privința perspectivei statelor din Balcanii de Vest, a declarat, într-un discurs, vicepremierul bulgar și ministru al afacerilor externe, Ekaterina Zaharieva, după întâlnirea pe care a avut-o cu ministrul polonez de externe, Jacek Czaputowicz, relatează Focus.

"Polonia este un stat important pentru UE și de mulți ani un prieten pentru Bulgaria. Săptămâna trecută, președintele Consiliului European a făcut milioane de bulgari să plângă în fața televizorului. A făcut asta prin discursul rostit în limba bulgară în deschiderea Președinției bulgare. A făcut-o nu doar în calitate de președinte al Consiliului, ci și ca polonez. El a întărit sentimentele existente între cele două popoare, apropierea dintre ele. În anul 2018, vom marca împlinirea a 100 de ani de relații bilaterale bulgaro-polone. Sper să le marcăm într-adevăr cum se cuvine, prin vizitele de care a amintit domnul Czaputowicz, dar nu doar cu vizite la nivel înalt, ci și ca să îi și stimulăm pe cetățenii noștri să se vadă mai des", a declarat Zaharieva.

Potrivit afirmațiilor sale, acest lucru reiese și din datele turistice, care se îmbunătățesc în fiecare an. "Am dezbătut și agenda europeană. Pentru noi, în calitate de președinte, este foarte important ca, în timpul președinției noastre, să obținem progrese în dosarele importante pentru toți cetățenii europeni. Am dezbătut politica comună de apărare și politica de securitate, în privința cărora avem viziuni similare cu cele ale Poloniei. Am dezbătut politica de coeziune și cea agricolă, iar opinia comună e că aceste domenii sunt dintre cele mai importante politici ale UE, care trebuie să continue și în viitor, dar am mai discutat și despre viitorul cadru financiar. Este vorba despre o politică pentru solidaritate, despre creștere economică și despre o apropiere între statele din UE. Am dezbătut și prioritățile noastre privind statele din Balcanii de Vest. Mă bucur că avem o poziție similară, să nu spun identică, pentru viitoarea perspectivă a statelor din Balcanii de Vest", a adăugat. Zaharieva a spus că au discutat și despre politica comună de azil și despre paza frontierelor externe.

"Sper să facem tot posibilul pentru a ne apropia pozițiile și pentru a ne face treaba cu privire la această politică. Mulțumesc Poloniei pentru sprijinul acordat Bulgariei și României în vederea aderării la Spațiul Schengen. Am dezbătut și procedura cu privire la art. 7, care a fost demarată de Comisia Europeană. Ne bucurăm să asistăm la un dialog între Polonia și Comisia Europeană. Avem în desfășurare discuții pe acest subiect. Sper foarte mult ca, împreună, să ajungem la o ieșire bună din această situație", a mai spus Ekaterina Zaharieva. "E foarte bună știrea de astăzi. Sunt deosebit de fericită pentru ratificarea care a avut loc în Parlamentul Macedoniei", a mai spus ea. "Mă bucur că procedura s-a încheiat în Macedonia. Săptămâna aceasta, va avea loc o ședință a comisiilor în Bulgaria. Odată cu semnarea acestui acord, noi am arătat că, în Balcani, putem răzbi și singuri, dacă avem bună-credință și dacă privim în aceeași direcție, pentru că acesta este viitorul: să obținem în scurt timp soluții pentru problemele acumulate de-a lungul anilor", crede Zaharieva. Ea a salutat și a mulțumit parlamentului macedonean pentru ratificarea Acordului de bună-vecinănate dintre Bulgaria și Macedonia.

Traducerea: Mirela Petrescu

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău