23% dintre companiile străine din zona Torino sunt românești. Consulat: Un cetățean din 10 din zona Torino este român

  • 04 Iulie 2023 16:04
23% dintre companiile străine din zona Torino sunt românești. Consulat: Un cetățean din 10 din zona Torino este român

„Peste o zecime dintre rezidenții români din orașul și din provincia Torino desfășoară activități independente. Din cele aproximativ 31.000 de companii străine prezente, 23% sunt deținute de români, iar în ultimul an două mari entități antreprenoriale românești au ales Torino pentru noi investiții”, transmite ANSA, citată de Rador.

Ioana Gheorghiaș, consulul general al României la Torino, a prezentat aceste date comisiei speciale municipale de combatere a intoleranței și rasismului, scrie G4Media.

„Un cetățean din 10 din zona Torino este român”, explică consulul, amintind că „la 1 ianuarie 2022 erau înregistrați 88.068 cetățeni români, adică 42,2% din străinii aflați la Torino și în provincia Torino, din care 44.383 locuiau în capitală. Există multe asociații care au aderat de câțiva ani la Federația Asociațiilor Române și Moldovenești din Piemont. În plus, la nivel universitar, Universitatea din Torino este una dintre universitățile italiene cu cei mai mulți studenți romani, o mie la UniTo și tot atâția la Politehnică.

Comunitatea noastră este o comunitate matură care acum este foarte bine integrată în contextul torinez”. Pe de altă parte, participarea scăzută la a romanilor la viața publică reprezintă un element critic.

Printre cauze, explică consulul, se numără și „înscrierea pe listele adăugate, care nu poate fi făcută în timp ce se merge la registratură pentru alte acte. Comunitatea noastră este foarte harnică, e greu de crezut că unul dintre compatrioții mei și-ar lua o zi liberă absentând de la muncă pentru a merge să se înscrie pe liste. Poate dacă ar fi facilitat acest proces, ar crește și participarea electorală”, a conchis consulul general al României la Torino.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău