22 decembrie - Ziua alungării comunismului din România

  • 22 Decembrie 2018 12:31
22 decembrie - Ziua alungării comunismului din România

Revoluția începută la Timișoara cuprindea Bucureștiul și au murit primii protestatari la baricada de la Sala Dalles, iar pe 22 decembrie, 1989 protestele au cuprins toată România după ce zeci de mii de bucureșteni au ieșit în stradă și l-au forțat pe dictatorul Nicolae Ceaușescu să fugă cu elicopterul.

 Fostul președinte Ion Iliescu nu a reacționat la acuzațiile din Dosarul Revoluției, însă Gelu Voican Voiculescu apreciază că dosarul ar fi răzbunare politică. El a spus că nu are nimic să-și reproșeze și că are cugetul împăcat. Anunțul Parchetului General a venit în timp ce la Troița de la Univeristate erau comemorați eroii din decembrie 1989, relatează Rador.

Data de 22 decembrie este considerată ziua în care a fost alungat comunismul din România, însă tot atunci, instituțiile publice erau atacate cu focuri de armă de cei pe care responsabilii din vremea aceea i-au numit teroriști și au început din nou să moară oameni.

Memoria lor a fost omagiată, și ieri, la troițele de la Spitalul Colțea, Piață Universității, Sala Dalles, Piața Romană și Monumentul ‘Aripi’ din București.

În prezența rudelor revoluționarilor și a reprezentanților Ministerului Apărării au avut loc slujbe de pomenire și depuneri de coroane de flori.

La troița de la Universitate a depus o coroană de flori și președintele Klaus Iohannis. Șeful statului a păstrat și un moment de reculegere. Manifestările de comemorare a eroilor căzuți în decembrie 1989 vor continua, astăzi, în mai multe orașe din țară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău