21 de grădinițe și centre de sănătate din Republica Moldova au instalate colectoare solare

  • 12 August 2017 17:29
21 de grădinițe și centre de sănătate din Republica Moldova au instalate colectoare solare

Peste 270 de copii, care frecventează grădinița "Povestea" din orașul Nisporeni se bucură de apă caldă produsă de colectoare solare, instalate din fonduri europene în cadrul proiectului "Energie și Biomasă".

Potrivit agenției INFOTAG, pentru instalarea sistemului termic pe biomasă și al celui de producere a apeicalde de la energiasolară au fost investite 84 de mii de euro, fonduri europene, iar autoritățile locale și părinții au investit 15 mii euro. 

De asemenea, autoritățile publice locale au efectuat și o serie de lucrări de îmbunătățirea eficienței energetice a clădirii. Datorită fondurilor europene, deja 21 de grădinițe și centre de sănătate din țară au instalate colectoare solare care sunt combinate cu centrale termice pe bază de biomasă. Proiectul se planifică a fi implementat încă în 37 de grădinițe din țară. 

Grădinița a instalat și o centrală termică pe bază de pelete, care va înlocui centrala pe gaze naturale, și a efectuat o serie de lucrări de creștere a eficienței energetice a clădirii.

Darorită fondurilor europene, deja 21 de grădinițe și centre de sănătate din țară au instalate colectoare solare care sunt combinate cu centrale termice pe bază de biomasă. Proiectul se planifică a fi implementat încă în 37 de grădinițe din țară. 

Etapa a doua a proiectului "EnergieșiBiomasă", implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, este preconizat pentru perioada 2015-2017. Bugetul total al proiectului constituie 9,41 milioane de euro, alocați de către UE.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău