21 de ani la de începutul războiului de pe Nistru

  • 02 Martie 2013 08:52
21 de ani la de începutul războiului de pe Nistru

Sâmbătă, 2 martie, se împlinesc 21 de ani de la începutul războiului de pe Nistru, în 1992.

2 martie este considerată, oficial, data la care a început acest război, deși primele ciocniri au avut loc încă la sfârșitul anului 1991. În noaptea de 1 spre 2 martie 1992, detașamente ale cazacilor au atacat secția de poliție din Dubăsari și au luat ostatici 32 de polițiști și 2 stagiari.

La 2 martie 1992, gardiști și cazaci înarmați au blocat podurile peste Nistru în  localitățile Vadul lui Vodă, Lunga, Tighina, Râbnița, și Camenca. Posturile de gardiști și milițieni erau asigurate și cu mașini blindate din dotarea armatei ruse. Pe parcursul lunii martie au urmat mai multe apeluri ale președintelui Mircea Snegur și ale Parlamentului de la Chișinău către comunitatea internațională, denunțând agresiunea comisă de fosta Armată a 14-a a Rusiei pe teritoriului Republicii Moldova. Deși Moscova respingea aceste acuzații, ea a continuat să sprijine pe față regimul separatist. În iunie 1992 au avut loc cele mai sângeroase lupte de pe întreaga durată a războiului, în special la Tighina.

Războiul s-a încheiat oficial pe 21 iulie 1992 când președinții Rusiei, Boris Elțin, și al Republicii Moldova, Mircea Snegur, au semnat la Moscova acordul de încetare a focului. Armata rusă nu s-a retras din stânga Nistrului, nici până astăzi, conform angajamentelor asumate la Summitul de la Istanbul, în 1999. 

O serie de evenimente de comemorare a victimelor războiului de pe Nistru vor avea loc mâine, la Chișinău. Autoritățile, foștii combatanți și rudele victimelor vor depune flori la monumental lui Ștefan cel Mare, la ora 10, iar la ora 11, la complexul Eternitate va avea loc un miting dedicat Zilei Memoriei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:5,14 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău