2018 - Centenarul Unirii | Un cineast britanic a realizat un spot despre fotograful Marii Uniri de la 1918, Samoilă Mârza (VIDEO)

  • 03 Ianuarie 2018 17:37
2018 - Centenarul Unirii | Un cineast britanic a realizat un spot despre fotograful Marii Uniri de la 1918, Samoilă Mârza (VIDEO)

Regizorul britanic Laurence Dunmore, cunoscut mai cu seamă pentru "The Libertine", o producție cu Johnny Depp și John Malkovich, precum și din industria de advertising, a realizat un spot de 60 de secunde despre fotograful care a suprins singurele clișee de la Marea Unire din 1918, Samoilă Mârza. Filmul va fi difuzat la televiziuni de Anul Nou.

În campania BRD de Anul Nou, Laurence Dunmore își prezintă viziunea cinematografică într-un spot bazat pe o poveste reală despre pasiune, perseverență și depășirea adversităților a lui Samoilă Mârza, fotograful care a realizat sigurele imagini de la Marea Unire 1918, relatează News.ro 

“Când am primit scenariul, am fost imediat intrigat și am căutat să aflu mai multe despre eroul principal și viața lui. Nu am mai fost în România, dar auzisem foarte multe lucuri pozitive despre industriile creative și de producție de film. Am înțeles că am în față ocazia unei abordări cinematografice epice datorită călătoriei uimitoare prin care ne poartă voința eroului de a-și urma pasiunea, de a nu renunța și de a-și duce drumul până la capăt. În orice producție cinematografică, indiferent de lungime sau format, există elemente de storytelling care, dacă sunt bine combinate, pot transporta publicul în timp, dincolo de orice barieră de loc sau moment istoric. Pe ele am mizat pentru a transforma o poveste reală, și epică în același timp, într-un film de 60 de secunde”, a spus Laurence Dunmore, regizorul campaniei.

Laurence Dunmore și-a început cariera ca graphic designer, lucrând în industria muzicii și a cinematografiei. A făcut trecerea către producție video și regie, reușind să se afirme într-un timp foarte scurt.

A câștigat Leul de Argint la Cannes, în anul 2001, și Leul de Aur, un an mai târziu. „The Libertine”, filmul de debut al regizorului britanic, i-a adus acestuia 8 nominalizări la British Independent Film Award, printre care și cea pentru „Cel mai bun regizor”.

Fotograful Samoilă Mârza s-a născut pe 18 septembrie 1886, la Galtiu, Alba și a murit pe 19 decembrie 1967, la Alba Iulia. A fost cunoscut mai ales pentru realizarea singurelor clișee fotografice care surprind Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. El a reușit să realizeze doar cinci fotografii cu aspecte de la Marea Adunare Națională, dintre care trei cu mulțimile venite și două cu tribunele oficiale la care a fost citit actul unirii în fața Marelui Sfat Național și a poporului de către dr. Aurel Vlad și episcopul greco-catolic Iuliu Hossu.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău