2018 – Centenarul Unirii | Regele Ferdinand Întregitorul se întoarce la Chișinău. Un monument, de la Iași

  • 14 Ianuarie 2018 15:25
2018 – Centenarul Unirii | Regele Ferdinand Întregitorul se întoarce la Chișinău. Un monument, de la Iași

Primăria municipiului Iași și Academia Română vor dona Chișinăului un monument al Regelui Ferdinand al României, cel sub domnia căruia acum 100 de ani s-a înfăptuit Marea Unire. Primăria de la Iași și Academia au semna un program de colaborare dedicat Centenarului Unirii.

Astfel, Primăria municipiului Iași va dona Chișinăului un monument de 6 metri în anul Centenarului – 2018, transmite 10TV.

Un monument al Regelui Ferdinand a fost altădată amplasat în centrul Chișinăului, unde acum se află Piața Marii Adunări Naționale și clădirea Guvernului.

Desemnat și recunoscut ca principe moștenitor al unchiului său, Regele Carol l, încă din anul 1889, el avea să fie încoronat în cadrul unei ceremonii fastuoase abia opt ani mai târziu, la Alba-Iulia, în cetatea în care în urmă cu mai bine de trei secole intrase triumfal și primul făuritor al unirii celor trei principate românești, Mihai Viteazul.

Cunoscut de popor și cu supranumele de „Întregitorul”, Ferdinand a încununat visul întregii națiuni de a trăi între aceleași hotare, ale României Mari, chiar dacă pentru realizarea acestui ideal a trebuit să intre în război împotriva țării sale natale.

Deși rudă cu familia imperială ce conducea Germania, Hohenzollern, Ferdinand a acceptat, în Consiliul de Coroană din 14/27 august 1916 și în special datorită reginei Maria, intrarea României în Primul Război Mondial de partea Antantei împotriva Germaniei și Austro-Ungariei, onorând astfel jurământul făcut cu doi ani mai devreme, acela de a fi „un bun român”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău