2016, anul declinului pentru "califatul" Statului Islamic

  • 24 Decembrie 2016 13:27
2016, anul declinului pentru

Ofensive terestre împotriva bastioanelor sale, bombardamente intense împotriva bazelor sale, combatanți decimați: "califatul" grupării Statul Islamic (SI) a suferit în 2016 cele mai mari pierderi, însă rămâne o amenințare globală.

Jihadiștii nu mai controlează în prezent decât jumătate din teritoriul pe care l-au capturat în 2014 în Irak și Siria și în acest an au înregistrat cele mai mari pierderi în fața forțelor de coaliție care luptă împotriva lor, comentează AFP.

"Aproape trei milioane de persoane și peste 44.000 de km2 de teritoriu au fost eliberate" din mâinile Statului Islamic în 2016, a anunțat miercuri generalul american Steve Townsend, care conduce coaliția internațională antijihadistă.

Gruparea ultraradicală sunnită a pierdut Fallujah, oraș simbol în Irak, și chiar Dabiq, unul dintre fiefurile SI. Din punct de vedere strategic, gruparea a fost alungată din Ramadi, capitala provinciei vestice Al-Anbar în Irak, și din Minbej în Siria, cruciale pentru continuitatea teritorială a "califatului".

Statul Islamic a trebuit de asemenea să abandoneze la începutul lunii decembrie Sirt, bastionul său din Libia, o țară în care gruparea spera să-și continue expansiunea în afara bazei sale din Orientul Mijlociu.

Prioritatea sa este acum să apere Mosulul, cel mai mare oraș din nordul Irakului unde liderul Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, s-a autoproclamat "calif" în iunie 2014.

Această sarcină se anunță una dificilă în fața asaltului lansat în octombrie de zeci de mii de polițiști, soldați și milițieni irakieni, sprijiniți de loviturile aeriene ale coaliției internaționale conduse de Statele Unite ale Americii.

Înaintarea acestor forțe, deja slăbite după doi ani și jumătate de lupte împotriva jihadiștilor, este încetinită de atacurile cu bombe, mașini capcană și atacurile kamikaze ale SI.

Și, deși nu există o dată precisă a încheierii ofensivei, rezultatul acțiunilor de pe teren va fi deloc surprizător în avantajul forțelor irakiene, care de două luni avansează stradă cu stradă în cel de-al doilea oraș ca mărime din Irak, împânzit de lunetiști ai SI.

Odată Mosulul cucerit, în mâinile Statului Islamic nu va mai rămâne decât un singur oraș important: Raqqa, în Siria.

Bătălia pentru alungarea jihadiștilor a fost de asemenea lansată la Raqqa și ar putea fi ultima de acest gen pentru Statul Islamic, a afirmat specialistul în grupări jihadiste, Mathieu Guidere.

"Pierderea Raqqa înseamnă sfârșitul proiectului construcției unui stat al SI și va lăsa gruparea fără simbolul teritorial pentru a-și justifica numele de Statul Islamic", a estimat el.

În pofida stocurilor impresionante de arme pe care le dețin și a atrocităților pe care le comit, destinate să semene teroare, jihadiștii Statului Islamic sunt în prezent încercuiți.

Potrivit Pentagonului, cel puțin 50.000 de luptători săi au fost uciși din 2014.

Însă, în pofida rezultatelor obținute, coordonarea între diferitele forțe anti-SI, uneori rivale, rămâne complicată și jihadiștii demonstrează, în special la Mosul, că nu se dau ușor bătuți. Tacticile lor de gherilă bine puse la punct și rezerva lor de kamikaze pare inepuizabilă, un mare avantaj în fața chiar și a celor mai bine pregătite și echipate forțe.

Gruparea extremistă sunnită stăpânește de asemenea arta diversiunii pentru a epuiza rândurile inamicului, dar și pentru a afirma, cel puțin mediatic, că-și menține avansul. Ea a demonstrat recent acest lucru prin lansarea unui atac de comando spectaculos asupra orașului petrolier Kirkuk, controlat de luptătorii kurzi în nordul Irakului, sau prin recucerirea orașului Palmira, din centrul Siriei, din mâinile trupelor regimului lui Bashar al-Assad.

"2016 a fost anul declinului" pentru SI, afirmă Guidere. Dar, a atras el atenția, grupul "păstrează o influență enormă, deoarece nicio soluție politică nu se întrevede la orizont (...) în special pentru sunniții din Irak și Siria".

Astfel, împinsă la clandestinitate și revenită la insurecție prin atacuri pentru a semăna teroare, SI ar putea deveni o amenințare și mai dificil de combătut. Revenirea în țările occidentale a combatanților străini este de asemenea un subiect de îngrijorare în străinătate, după atacurile revendicate sau inspirate de SI din Statele Unite, Franța și Belgia.

"Grupul a pregătit terenul, anticipând înfrângerile și prezentând pierderile teritoriale drept simple obstacole temporare în Irak și Siria. El promovează de asemenea ideea că SI este la fel de mult o stare de spirit cât și un stat care guvernează", se arată într-un raport al Soufan Group.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
4,4
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Thu
5
Fri
3
Sat
5
Sun
5
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău