20 de ani de când Republica Moldova a devenit membră a Consiliului Europei

  • 13 Iulie 2015 13:08
 20 de ani de când Republica Moldova a devenit membră a Consiliului Europei

Astăzi se împlinesc 20 de ani de când Republica Moldova a devenit membră a Consiliului Europei.

În cele două decenii, țara a reușit să realizeze multe reforme importante care i-au permis să se apropie inclusiv de standardele Uniunii Europene, dar pe de altă parte, țara noastră este singura care se află sub monitorizarea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei timp de 20 de ani.

Republica Moldova a aderat la Consiliul Europei la 13 iulie 1995, devenind astfel prima țară membră a CSI care a obținut acest statut. A fost o realizare și un succes important, dar și un credit de încredere pe care l-au acordat statele membre ale Consiliul Europei țării noastre, consideră Lilia Snegureac, fosta directoare a Biroului de Informare al Consiliului Europei în Republica Moldova. Potrivit ei, Consiliul Europei a fost prima instituție internațională care a promovat democrația în Republica Moldova și a apropiat-o de standardele Uniunii Europene, dar Republica Moldova rămâne încă restanțieră la unele capitole.

”CoE este acel profesor de democrație și de drepturi ale omului. Pe cât de buni elevi suntem noi, vorbește faptul că suntm în continuare monitorizați. Spuneam cândva că e un lucru bun această monitrizare, dar atunci când depășește 20 de ani nu mai este atât de bun”, a declarat Lilia Snegureac.

Principala problemă, potrivit Liliei Snegureac, este lipsa voinței politice. Republica Moldova a votat legi importante, și-a ajustat legislația la cea europeană, dar nu a realizat cea de-a doua etapă – implementarea lor, mimând reformele. Dacă Republica Moldova nu va implementa recomandările Consiliului Europei, nu va putea deveni nici membră a Uniunii Europene, a subliniat Lilia Snegureac.

”Noi trebuie să înțelegem cel puțin acum că dacă n-o să cointinuăm să utilizăm și să aplicăm aceste instrumente extrem de benefice ne va fi foarte greu să merge mai departe și cu integrarea europeană”, a menționat Lilia Snegureac.

În momentul aderării la Consiliului Europei, Republica Moldova și-a asumat o serie de angajamente, unele dintre care, cum ar fi reforma procuraturii, nu au fost îndeplinite până în prezent. Probleme se atestă și în ceea ce privește justiția moldovenească și respectarea drepturilor omului. Republica Moldova este monitorizată și de Congresul puterilor locale și regionale, fapt ce denotă probleme și la acest capitol.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău