19 august - Ziua mondială a fotografiei

  • 19 August 09:21
19 august - Ziua mondială a fotografiei

Ziua mondială a fotografiei, celebrată pe 19 august, a fost inițiată și promovată de fotograful australian, Korske Ara, în 2009. La marcarea zilei participă milioane de oameni din întreaga lume, fie ei profesioniști sau pasionați de fotografie, informează AGEPRES.

 La fel ca și în anii precedenți, în 2021, site-ul Zilei mondiale a fotografiei, www.worldphotographyday.com, invită participanți să posteze propriile fotografii pe Instagram sau utilizând hashtagul #WorldPhotographyDay, pentru ca fotografia să apară pe această pagină. Scopul este de a ajunge la peste 1.000.000 de postări #WorldPhotographyDay în 2021.

De pe vremea lui Joseph Nicéphore Niépce, din 1826/1827, de când datează prima imagine permanentă (cunoscută), tehnologia fotografiei a cunoscut salturi extraordinare în ultimele două secole. Primele aparate foto, produse în Franța și Anglia în anii 1840, puteau fi folosite doar de inventatorii lor și de cei pasionați. De la nașterea, în 1887, a filmului fotografic până la apariția erei digitale, fotografia și-a cimentat locul în cultura omenirii. De atunci și până astăzi, realizarea fotografiei a trecut prin diverse etape în drumul său spre perfecțiune, potrivit www.lightstalking.com.

De la începutul secolului XXI, fotografia a devenit un mod de exprimare tot mai important și apreciat de tot mai mulți oameni din întreaga lume. O fotografie are capacitatea de a surprinde un loc, o experiență, o idee, un moment în timp, consacrându-i-se zicala "o imagine valorează cât o mie de cuvinte". Fotografiile pot transmite un sentiment mai rapid, uneori, și chiar mai eficient decât cuvintele. O fotografie poate face privitorul să vadă lumea așa cum o vede fotograful. Fotografiile sfidează trecerea timpului - o fotografie de acum o sută de ani poate fi, încă, la fel de apreciată în prezent.

 

 

Aparat foto care a apartinut lui Brancusi.

Foto: (c)  GRIGORE POPESCU/ ROMPRES / FOTO


Organizația Mondială a Fotografiei susține și sprijină organizarea acestei zile. A fost înființată în 2007 de fondatorul Scott Gray. Misiunea organizației este de a sprijini fotografii din întreaga lume, de a-i sărbători și de a le face cunoscută activitatea. Organizația este o platformă globală pentru fotografie care activează în peste 50 de țări și care ajută și susține activitatea artiștilor ce lucrează în mediul fotografic. De la turnee internaționale de expoziții, concursuri online și premii prestigioase până la proiecte de colaborare și târguri de artă de ultimă generație, urmărește cunoașterea fotografiei în toate formele sale.

 

 

Aparate TFF fabricatie americana (placa fotografica), arhiva istorica, 1953.

Foto: (c)  RADOR
Organizația Mondială a Fotografiei face parte din grupul Angus Montgomery Arts, cel mai important organizator de târguri de artă din Asia-Pacific, cu o experiență de peste 40 de ani în sfera artei contemporane. Condus de Sandy Angus în calitate de președinte și Scott Gray în calitate de CEO, Angus Montgomery Arts se angajează să construiască evenimente artistice de succes în întreaga lume, potrivit www.worldphoto.org.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,87
Cer senin
Umiditate:98 %
Vint:2,68 m/s
Sun
12
Mon
11
Tue
9
Wed
9
Thu
15

Curs oficial BNM 16 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0616 -0.0000
USD 17.3513 -0.0000
RON 4.0528 -0.0000
UAH 0.6587 -0.0000
RUB 0.2415 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău