18 companii de servicii petroliere au renunțat la proiectul gazoductului rusesc Nord Stream 2 pentru a evita sancțiunile impuse de SUA

  • 26 Februarie 2021 17:23
18 companii de servicii petroliere au renunțat la proiectul gazoductului rusesc Nord Stream 2 pentru a evita sancțiunile impuse de SUA

Proiectul gazoductului rusesc Nord Stream 2 a fost abandonat de 18 companii de servicii petroliere, printre care se numără și Baker Hughes Co și grupul de asigurări AXA Group. Conform unui document emis recent de Administrația Biden și trimis Congresului, aceste companii care au încetat să mai lucreze pentru proiectul Nord Stream 2 nu vor fi sancționate, scrie Digi24.ro

Anterior, Reuters, citat de Agerpres a dezvăluit că Departamentul de Stat al SUA a avertizat companiile europene pe care le suspectează că ajută Rusia în construcția gazoductului Nord Stream 2 că riscă sancțiuni.

Potrivit unui diplomat american, Departamentul de Stat să pregătește să publice un raport cu privire la companiile despre care crede că ajută la construcția conductei care pornește din Rusia și ajunge până în Germania. Printre companiile care ar putea fi menționate în raport sunt firme de asigurări, cele care ajută la instalarea conductei submarine sau cele verifică echipamentul de construcție, a mai spus sursa.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat zilele trecute reporterilor că faptul că aceste companii renunță din cauza sancțiunilor care se apropie „demonstrează că obiectivele legislative și acțiunile noastre au efect”.

Price a mai spus că Departamentul de Stat continuă să „examineze entitățile implicate în activități potențial sancționabile”, precizând că „sancțiunile sunt doar unul dintre multele instrumente disponibile ca răspuns la Nord Stream 2”.

Departamentul de Stat al SUA a informat vineri Congresul că a identificat nava rusă Fortuna și proprietarul său, KVT-RUS, printre entitățile care ajută la construirea Nord Stream 2, în conformitate cu sancțiunile care a intrat în vigoare în acest an.

Cu toate acestea, cele două entități fuseseră deja sancționate de administrația Trump pe baza legislației anterioare, iar oponenții proiectului din Congres au spus că o nouă sancționare a lor nu va opri construirea conductei.

Săptămâna trecută, oficialii americani au enumerat 15 nave care sunt „posibil implicate” în instalarea conductelor sau în activități conexe, printre acestea numărându-se navele sub pavilion rus Ivan Sidorenko și Murman.

Grupul rus Gazprom și partenerii săi occidentali se grăbesc să construiască gazoductul Nord Stream 2, care va furniza gaze naturale rusești Germaniei via Marea Baltică, și speră să îl termine în acest an. În schimb, președintele SUA, Joe Biden crede că această conductă este „o afacere proastă” pentru Europa. Mai mulți parlamentari și oficiali americani spun că gazoductul ar spori influența politică și economică a Rusiei asupra Europei.

Conducta de 11 miliarde de dolari, care ar dubla capacitatea gazoductului existent, ar ocoli conductele din Ucraina, prin care Rusia a trimis gaze în Europa timp de zeci de ani. Acest lucru ar putea priva Ucraina și alte țări din Europa de Est de taxe de tranzit profitabile și ar putea submina lupta împotriva agresiunii rusești. În plus, Statele Unite, cel mai mare producător mondial de gaze, ar dori să exporte gaze naturale lichefiate în Europa, ca alternativă la gazul rusesc.

Sursa:Digi24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău