1.600 de militari, 150 de mijloace tehnice, 23 de aeronave și 21 de salve de tun, la ceremonia din 1 Decembrie de la Alba Iulia

  • 28 Noiembrie 2018 07:33
1.600 de militari, 150 de mijloace tehnice, 23 de aeronave și 21 de salve de tun, la ceremonia din 1 Decembrie de la Alba Iulia

Un număr de 21 de salve de artilerie vor fi executate pe timpul ceremoniei militare organizată de Ziua Națională la Alba Iulia și la care vor participa 1.600 de militari, 23 de aeronave și 150 de mijloace tehnice, de la complexe de rachete antiaeriene la radare mobile, potrivit unui comunicat transmis, marți, AGERPRES, de către Divizia 4 Infanterie "Gemina" Cluj Napoca.

Toate efectivele și mijloacele tehnice planificate să participe la ceremoniile din zilele de 30 noiembrie și 1 Decembrie din "Orașul Marii Uniri" au fost dislocate în Alba Iulia, Deva, Sibiu și Turda, urmând ca, pentru buna desfășurare a evenimentelor, să se desfășoare repetiții și antrenamente generale.

Astfel, marți au avut loc reviste de front cu personal și tehnică desfășurate în interiorul cazărmilor militare din Alba Iulia. De asemenea, sub comanda Șefului Statului Major al Forțelor Terestre, general Liviu Ovidiu Uifăleanu, și a comandantului Diviziei 4 Infanterie "Gemina", general de brigadă Virgil Ovidiu Pop, s-au derulat mai multe ședințe tehnice de coordonare a tuturor structurilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională implicate în organizarea evenimentelor omagiale de Ziua Națională de la Alba Iulia.

Primul antrenament general va avea loc miercuri, începând cu ora 13.30, în zona Bulevardului "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia. Sunt planificate cel puțin o defilare întrunită a tuturor detașamentelor cu trupe și tehnică și mai multe treceri a trupelor.

Joi vor avea loc, de asemenea, alte antrenamente, inclusiv la ansamblurile monumentale din zona Monumentului Marii Uniri, după un program care va fi anunțat în timp util, precizează sursa citată.

Vineri, vor avea loc ceremonii militare la statuile lui Ionel Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul, Regele Ferdinand și Regina Maria, urmând ca aproape 100 de militari și elevi din Divizia 4 Infanterie "Gemina", respectiv Colegiul Național Militar "Mihai Viteazul" să asiste la arborarea Drapelului Național în Piața Tricolorului.

Militarii vor fi prezenți și la ceremonia de depunere de coroane și jerbe de flori la mormintele lui Samoilă Mârza, "fotograful Unirii", și Ion Arion, "martirul Unirii".

Sâmbătă, începând cu ora 15,30, în prezența președintelui Klaus Iohannis, va fi o ceremonie militară în zona Bulevardului "1 Decembrie 1918", practic, prin tradiție, parada fiind principalul punct de atracție al manifestărilor din 1 Decembrie.

Vor defila pe jos 23 de detașamente cu aproximativ 1.600 de persoane din Ministerul Apărării Naționale (Statul Major al Forțelor Terestre, Statul Major al Forțelor Aeriene, Comandamentul Comunicațiilor și Informaticii și Comandamentul pentru Forțele pentru Operații Speciale), Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justiției (Administrația Națională a Penitenciarelor) și Serviciul Român de Informații. De asemenea vor participa la ceremonie 18 detașamente de defilare pe roți, cu aproximativ 150 de mijloace tehnice (transportoare amfibii blindate, instalații aruncătoare proiectile reactive, diferite complexe de artilerie antiaeriană, inclusiv autopropulsată, complexe de rachete antiaeriene, sisteme de rachete sol-aer, autospeciale de geniu, tunuri și aruncătoare de diferite calibre, sisteme de comunicații și informatică, tehnică de luptă ale forțelor pentru operații speciale, radare mobile, autospeciale ale celorlalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională).

Vor survola zona și 23 de aeronave militare (elicoptere IAR-330 Puma, avioane C-27J Spartan, IAR-99 Șoim, F-16 Fighting Falcon).

În blocul de ceremonie se vor regăsi și formațiuni pe jos și îmbarcate ale armatei poloneze.

Pe timpul defilării trupelor vor fi executate 21 de salve de artilerie, mai arată Biroul de Informare al Diviziei 4 Infanterie "Gemina".

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,85
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău