16 teatre de pe ambele maluri ale Prutului se reunesc la Chișinău la Festivalul Internațional de Teatru FESTIS

  • 04 Octombrie 2023 17:53
16 teatre de pe ambele maluri ale Prutului se reunesc la Chișinău la Festivalul Internațional de Teatru FESTIS

16 teatre de pe ambele maluri ale Prutului se reunesc astăzi, 4 octombrie, la Festivalul Internațional de Teatru FESTIS, ediția a VI-a, cu genericul „Gândește liber”. Cele 20 de spectacole vor fi jucate în trei teatre din Chișinău: Teatrul Național „Satiricus Ion Luca Caragiale”, Teatrul „Alexei Mateevici”, Teatrul Național „Mihai Eminescu”. Invitatul de onoare al festivalului este Teatrul Dramatic de Stat din Akhaltsikhe, Georgia, care va prezenta spectacolul „Gazdă și invitat” de Vaja Pșavela.

Printre trupele din România invitate la festival se numără Teatrul Național „Radu Stanca” din Sibiu, Teatrul „Stela Popescu” din București, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava, Centrul Cultural „Jean Bart” din Tulcea, Teatrul „Alexandru Davila” din Pitești, Teatrul Național „Aureliu Manea” din Turda și Centrul Cultural „REDUTA” din Brașov.

Un spectacol deosebit pe care îl aduce teatrul din Sibiu în regia basarabeanului Dumitru Acriș. Un spectacol cu mari actori, precum Ofelia Popii – cea mai bună actriță, deținătoarea premiului „Cea mai bună actriță”, Marius Turteanu, Adrian Matioc – vor demonstra un spectacol care pe mulți cunoscători ai creației operei lui Cehov îi va surprinde cu „Livada de vișini”, a menționat directorul festivalului, Sandu Grecu:

Teatrul este un spațiu liber în care se nasc și interacționează idei, concepte, viziuni, unde există întotdeauna suficient spațiu pentru revelații artistice întemeiate pe tradițiile naționale, în spațiul românesc, a spus Sandu Grecu, precizând că la ediția din acest an vor avea loc și expoziții de pictură, lansări de carte, întâlniri cu oameni de teatru.

Trei lansări de carte, este vorba și de o expoziție de pictură. La lansare de carte aș vrea să menționez doi autori deosebiți, este vorba de Mircea Mionescu, cunoscutul român dramaturg, scriitor, dar și disident, care mulți ani s-a aflat în SUA, fugit de regimul Ceaușescu. Dumnealui lansează un nou volum de piese dramatice. Încă o lansare a unui tânăr creator de la noi din Rep. Moldova care se află la Londra, e vorba de Iurie Cojocaru. După cartea sa s-a montat și spectacolul „Poduri de piatră” care se joacă la Teatrul „Alexei Mateevici” și participă în cadrul acestui festival”, a precizat Sandu Grecu.

Festivalul se va încheia pe 29 octombrie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău