16 octombrie - Ziua mondială a alimentației (ONU)
-
16 Octombrie 2021 10:54
Ziua mondială a alimentației este sărbătorită, în fiecare an, la data de 16 octombrie.
Potrivit FAO (www.fao.org), sistemele agroalimentare angajează un miliard de oameni la nivel mondial, mai mult decât orice alt sector economic. Mai mult decât atât, modul în care producem, consumăm și, din păcate, risipim alimente are un impact grav pe planeta noastră, punând presiuni inutile asupra resurselor naturale, asupra mediului și asupra climei. Producția de alimente degradează prea des sau distruge habitatele naturale și contribuie la dispariția speciilor. O astfel de ineficiență ne costă miliarde de dolari, arată FAO. În plus, sistemele agroalimentare de astăzi expun inegalități profunde și nedreptăți în societatea globală. Trei miliarde de oameni nu își pot permite diete sănătoase, în timp ce supraponderalitatea și obezitatea continuă să crească în întreaga lume, notează Agerpres.
Pandemia COVID-19 a subliniat că este necesară schimbarea urgentă a acestei direcții. În acest timp fermierii - care se confruntă deja cu variabilitatea climatică și extremele - își vând recoltele și mai greu, în timp ce creșterea sărăciei împinge un număr mare de rezidenți ai orașului să folosească băncile de alimente, iar milioane de oameni necesită ajutor alimentar de urgență.
În acest an Ziua mondială a alimentației este marcată printr-un eveniment, desfășurat la Roma, în 15 octombrie, la care participă lideri globali, ambasadori speciali ai FAO, șefi ai agențiilor ONU cu sediul la Roma și alți vorbitori, care se vor alătura directorului general al FAO, Qu Dongyuto. Reuniunea are ca temă transformarea sistemelor agroalimentare pentru a se asigura că toată lumea, de pretutindeni, are acces la alimente suficiente, accesibile, sigure și hrănitoare pentru a duce o viață activă și sănătoasă.
Decizia de a marca Ziua mondială a alimentației la 16 octombrie a fost luată în cadrul celei de-a XX-a sesiuni a Organizației pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO), care s-a desfășurat la Roma, în perioada 10-28 noiembrie 1979. Data de 16 octombrie reprezintă ziua înființării FAO, în 1945, la Quebec (www.fao.org). Adunarea Generală a ONU a ratificat această decizie la 5 decembrie 1980 și a cerut guvernelor și organizațiilor internaționale, naționale și locale să celebreze în fiecare an Ziua mondială a alimentației, care a fost marcată pentru prima dată în 1981.
Scopul instituirii acestei zile este acela de a crește gradul de conștientizare asupra problemelor alimentare ce pot apărea pe termen lung, de a promova solidaritatea națională și internațională în lupta împotriva foametei, a malnutriției și a sărăciei, de a încuraja o atenție sporită asupra producțiilor agricole, de a promova un transfer de cunoștințe dar și de echipamente către țările în curs de dezvoltare, mai ales în sprijinul micilor fermieri, de a încuraja cooperarea economică și tehnică între țările în curs de dezvoltare în domenii precum agricultură, silvicultură, piscicultură, nutriție și dezvoltare rurală.
Ziua mondială a alimentației este marcată în circa 130 de state ale lumii, iar în România a fost instituită, prin Legea nr 47/2016, Ziua națională a alimentației și a combaterii risipei alimentare la aceeași dată.
Propunerea legislativă a fost inițiată de senatorul UNPR Marian Vasiliev, acesta precizând că data propusă coincide cu Ziua mondială a alimentației ("World Food Day"), declarată de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite, pentru creșterea gradului de conștientizare publică a problemelor privind alimentația la nivel mondial și consolidarea solidarității în lupta împotriva foametei, malnutriției și sărăciei (site-ul cdep.ro).
Potrivit expunerii de motive a actului normativ, "studiile arată că cea mai mare parte a veniturilor cetățenilor români este utilizată pentru cumpărarea de alimente. În același timp, România risipește în fiecare an, conform rapoartelor UE, o cantitate de 5 milioane de tone de alimente".
Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, la 3 noiembrie 2015, denumirea inițială de Ziua națională a combaterii risipei alimentare fiind amendată și votată ca Ziua națională a alimentației și a combaterii risipei alimentare, pentru a avea aceeași conotație cu Ziua mondială a alimentației. Camera Deputaților a adoptat inițiativa legislativă la 2 martie 2016, iar la 29 martie 2016, președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii.
Prin Legea nr 47/2016 privind instituirea acestei zile, publicată în Monitorul Oficial al României la 1 aprilie 2016, autoritățile administrației publice centrale și locale, precum și organizațiile neguvernamentale pot organiza manifestări și acțiuni publice, luând în considerare culoarea galbenă drept culoare specifică a acestei zile.