150 de ani de la înființarea Academiei Române

  • 08 Aprilie 2016 16:40
150 de ani de la înființarea Academiei Române

Academia Română a sărbătorit la 4 aprilie 150 de ani de la înființare.

După un secol și jumătate de activitate neîntreruptă, Academia Română rămâne același for care apără interesele națiunii române, având ca scop să fie un corect mediator între tendințele globalizării, integrării și mondializării și păstrarea identității culturale naționale. În contextul sărbătoririi s-au organizat  mai multe evenimente. Unul dintre ele – Simpozionul aniversar “Limba română scrisă și vorbită în contextul noilor  tehnologii informatice: realizări si perspective”  - s-a desfășurat la Iași, la 24 martie a.c. Simpozionul a fost dedicat aniversării a 150 de ani de la înființarea Academiei Române și a 25 de ani de la înființarea Secției de Știința și Tehnologia Informației. Organizatori ai simpozionului au fost:  Institutul de Informatică Teoretică și Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, Academia Română, Filiala Iași.

În cadrul simpozionului au fost discutate mai multe aspecte care privesc relația dintre limba română și tehnologiile moderne: Formalisme de lingvistică computațională aplicate la limba română, Metode și instrumente de prelucrare a limbii române, Corpusuri de limbă română scrisă și vorbită, Analiza și modelarea fenomenelor prozodice, Analiza limbii române scrise și vorbite în rețelele de socializare, Analiza exprimării emoțiilor, Dialectologie și cartografie lingvistică.

Tematica simpozionului este foarte interesantă și actuală, ea obligă tot mai mult cercetătorii să opteze pentru colaborarea intensă a celor 2 mari tipuri de științe: exacte și umane. Programul simpozionului se poate descărca aici.

Din partea Academiei de Științe a R. Moldova, la simpozion au participat: acad. Constantin Gaindric, dr. hab. Svetlana Cojocaru (Institutul de Matematică și Informatică); dr. hab. Inga Druță (Centrul de Terminologie al Institutului de Filologie) și dr. Elena Ungureanu (Institutul de Filologie și Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale).

Sursa: idsi.md

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău