135 de procurori DNA din România, în dezacord cu demersul privind revocarea Laurei Codruța Kovesi

  • 24 Februarie 2018 07:55
135 de procurori DNA din România, în dezacord cu demersul privind revocarea Laurei Codruța Kovesi

Un număr de 135 de procurori ai Direcției Naționale Anticorupție din România au decis să inițieze și să transmită Consiliului Superior al Magistraturii o cerere de apărare a reputației profesionale și a independenței, ca urmare a afirmațiilor făcute în spațiul public de persoane ce dețin funcții publice sau politice prin care ar fi acreditat ideea că procurorii anticorupție administrează probe cu încălcarea legii.

Totodată, ei își exprimă dezacordul cu privire la demersul ministrului român al Justiției de a propune revocarea din funcție a Laurei Codruța Kovesi.

Cererea a fost semnată de 135 de procurori dintr-un total de 183, inițiatorii demersului explicând că parte dintre anchetatori se află la instanțele de judecată sau în concedii de odihnă/medicale și nu au putut să-și exprime opinia până la acest moment.

"Noi, procurorii din DNA, am decis să inițiem o cerere de apărare a reputației profesionale și a independenței procurorilor din cadrul DNA, în temeiul disp. art. 30 alin. 2 din Legea nr. 317/2004, pe care să o adresăm Consiliului Superior al Magistraturii, având în vedere evenimentele din ultimele zile când, în spațiul public (televiziuni, ziare, internet, etc.), persoane ce dețin funcții publice sau politice, pornind de la susțineri neprobate formulate de un inculpat trimis în judecată și condamnat în primă instanță pentru fapte corupție, au făcut afirmații cu caracter de generalizare, prin care au acreditat ideea că procurorii din cadrul DNA administrează probe cu încălcarea legii", se arată într-un comunicat al DNA transmis Agerpres.

Anchetatorii precizează că au constatat ''cu surprindere'' că persoane ce dețin funcții de demnitate publică au lansat acuzații nefondate care vizează întregul corp profesional al procurorilor din cadrul DNA, aceasta fiind ''o încercare sistematică de a discredita'' întreaga activitate realizată în ultimii ani.

"Noi, procurorii din DNA, ne-am confruntat în ultimii ani, direct sau indirect, cu atacuri venite prin intermediul mass media de la persoanele pe care le-am cercetat, le-am trimis în judecată sau care au fost condamnate în dosarele instrumentate de noi. Am suportat, chiar dacă aceste atacuri ne-au afectat direct viața prin impactul emoțional negativ avut asupra noastră, familiilor noastre, prietenilor și cercului de cunoscuți. Cu toții am ales să continuăm să combatem corupția și să ne urmăm principiile, fiind conștienți că rezultatul muncii noastre poate reprezenta un element pozitiv în structurarea societății românești, având ca fundament ideile de normalitate, corectitudine, dorință de evoluție și progres", se menționează în comunicat.

În acest context, procurorii DNA precizează că vineri au cerut Consiliului Superior al Magistraturii să constate că toate aceste afirmații, "unele dintre ele de o gravitate deosebită", sunt nefondate, fiind făcute doar pentru a-i discredita profesional, pentru a induce în rândul opiniei publice ideea că ei sunt ''abuzivi, neprofesioniști, lipsiți de orice etică''.

"Nu intenționăm, prin acest demers, să cauționăm vreun act de ilegalitate al vreunui coleg și avem încredere că sistemul de justiție și-a dezvoltat anticorpii necesari pentru a dovedi și sancționa orice abatere de la litera legii a unui magistrat procuror. Ceea ce dorim noi este să cerem singurei instituții abilitate să ne apere independența și reputația profesională, să facă ceea ce are în obligațiile prevăzute de Legea nr. 317/2004 - să constate că toate aceste afirmații denigratoare la adresa noastră și a muncii noastre sunt neadevărate și au ca scop intimidarea celor angajați în lupta împotriva corupției și afectarea sistemului de justiție", spun procurorii anticorupție.

Totodată, procurorii DNA își exprimă dezacordul cu demersul ministrului Justiției de a propune revocarea Laurei Codruța Kovesi și trag un semnal de alarmă asupra perspectivelor sumbre ale independenței Justiției și ale viitorului luptei anticorupție.

"Într-adevăr, așa cum a zis ministrul Justiției, lupta anticorupție nu stă într-un singur om, însă nu putem accepta, ca cetățeni liberi ai României și profesioniști ai dreptului, să asistăm la o cerere de revocare întemeiată pe neadevăruri, pe supoziții și pe informații din presă, neprobate în niciun fel, în locul unei analize legale și fundamentate. Unicul scop este de a o îndepărta pe Laura Codruța Kovesi pentru singura vină că a reușit să administreze această instituție din care facem parte cu mult curaj, tact și performanțe apreciate de numeroși cetățeni români, dar și de comunitatea europeană și internațională", se mai arată în comunicat.

Inițiatorii demersului precizează că resimt de ani de zile "atacul constant, incorect, al inculpaților sau condamnaților pentru corupție, la adresa DNA".

"Însă, în toată această perioadă, ținta principală a fost Laura Codruța Kovesi, în mentalul inculpaților sau condamnaților pentru corupție, iar înlăturarea ei fiind identificată ca principalul mijloc de a destabiliza și decredibiliza lupta anticorupție. Și nu cred că suntem departe de adevăr. Să ne imaginăm cu toții că acest demers al ministrului Justiției și-ar atinge obiectivul și, de săptămâna viitoare sau peste două săptămâni, Laura Codruța Kovesi ar fi revocată. Cum am mai putea continua să facem ceea ce facem, cum am mai putea să prindem persoane implicate în acte de corupție când am ști că, pornind de logica ministrului Justiției, oricând am putea fi acuzați în mod nedrept, incorect, pentru anchetele desfășurate, pentru delicte de opinie sau doar pentru simplul motiv că imaginea României în spațiul internațional este afectată de fenomenul corupției", menționează sursa citată. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
-3,93
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Thu
4
Fri
6
Sat
5
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău