13 magistrați concurează pentru 6 funcții în cadrul CSM

  • 18 Octombrie 2013 14:49
13 magistrați concurează pentru 6 funcții în cadrul CSM

Adunarea generală a judecătorilor are loc, vineri, 18 octombrie, la Chișinău.

La reuniune, din cei 421 de magistrați care activează în Republica Moldova, sunt prezenți 361. Ei urmează să aleagă șase membri noi ai Consiliului Superior al Magistraturii. Ședința se desfășoară cu o lună înainte de expirarea mandatelor actualilor membri ai CSM. 

La cele șase funcții din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii concurează 13 magistrați, reprezentanți ai instanțelor de drept comun, ai Curților de Apel, dar și ai Curții Supreme de Justiție. Prezent la reuniune, ministrul Justiției Oleg Efrim, membru din oficiu al CSM, a subliniat rolul major pe care această instituție îl joacă în administrarea și reforma justiției.

Suplinirea funcțiilor, asigurarea independenței magistraților și salariile mici, volumul mare de muncă se numără printre principalele probleme cu care se confruntă judecătorii din Republica Moldova. Natalia Chircu, judecător la Curtea de Apel Bălți. 

Așteptările de la noul Consiliu al Magistraturii sunt foarte mari, susține Domnica Manole, judecător la Curtea de Apel Chișinău.

Consiliul Superior al Magistraturii are 12 membri. Trei dintre ei sunt aleși de Parlament din rândul profesorilor de drept titulari. Alți trei membri sunt numiți din oficiu - președintele Curții Supreme de Justiție, ministrul Justiției și procurorul general. Ceilalți șase sunt aleși din rândul magistraților prin vot secret de Adunarea generală a judecătorilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău