13 iunie 1943, primul val de deportări: Parlamentul a ținut un minut de reculegere

  • 13 Iunie 2013 16:33
13 iunie 1943, primul val de deportări: Parlamentul a ținut un minut de reculegere

Parlamentul a ținut joi, 13 iunie, un minut de reculegere în memoria victimelor deportărilor sovietice, din 13 iunie 1941, la propunerea deputatului Mihai Godea.

Excepție au făcut  deputații comuniști, care au refuzat să se alăture celorlalți legiutori. Totodată, o inițiativă privind recunoașterea persoanelor care s-au născut în locurile în care au fost deportate familiile lor, în calitate de victime ale represiunilor politice, a fost respinsă de Parlament. 

Parlamentul a devenit astăzi scena unor dezbateri aprinse privid comemorarea victimelor deportărilor din perioada sovietică. Gestul deputaților comuniști, care au refuzat să se ridice în picioare în timp ce restul parlamentarilor țineau un minut de reculegere în memoria deportaților, l-a indignat pe deputatul liberal, Valeriu Munteanu.

Comuniștii  au fost criticați și de către deputatul PLDM, Vladimir Hotineanu.

Pe de altă parte, deputatul PCRM, Igor Zagorodnâi, le-a recomandat colegilor săi să își tempereze discursurile.

Cu toate acestea, propunerea deputatului liberal, Gheorghe Brega, de a-i recunoaște ca victime ale represiunilor politice pe copii născuți în Siberia sau Kazahstan, nu a reușit să fie introdusă pe ordinea de zi a Parlametului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău