13 februarie - Ziua mondială a radioului

  • 13 Februarie 2021 10:20
13 februarie - Ziua mondială a radioului

Proclamată în 2011 de către statele membre ale UNESCO și adoptată de Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite (ONU) în 2012 ca zi internațională, 13 februarie a devenit Ziua mondială a radioului (WRD), transmite Agerpres.

Ziua mondială a radioului 2021 (WRD 2021) sărbătorește radioul ca parte a istoriei umanității, urmărind diferitele evoluții din societatea noastră și adaptându-și serviciile. Pe măsură ce lumea se schimbă, și radioul se schimbă. Astfel, în timpul pandemiei Covid-19, radioul a făcut posibilă, de exemplu, asigurarea continuității învățării, lupta împotriva dezinformării și promovarea acțiunilor de stopare.

Potrivit ONU, deviza acestei ediții "New World, New Radio" este un elogiu al rezistenței radioului. Este un tribut adus capacității sale de adaptare perpetuă la ritmul transformărilor din societate și al noilor nevoi ale ascultătorilor. Accesibil oriunde și oricând, radioul ajunge la un public larg. Se prezintă ca o arenă în care toate vocile pot fi exprimate, reprezentate și auzite, de aceea radioul este cel mai consumat mijloc de comunicare din lume, în prezent.

Cu ocazia Zilei mondiale a radioului 2021, UNESCO solicită posturilor de radio să sărbătorească ediția aniversară, cea de-a 10-a, a Zilei mondiale a radioului și cei peste 110 ani de radio prin trei teme:

Evoluție: Lumea se schimbă, radioul evoluează.
Inovație: Lumea se schimbă, radioul se adaptează și inovează - radioul se adaptează noilor tehnologii și rămâne mijlocul de comunicare accesibil oriunde și pentru toată lumea.
Conexiune: Lumea se schimbă, radioul se conectează - serviciile radio pentru societățile noastre în timpul dezastrelor naturale, crizelor socio-economice, epidemiilor etc.

Obiectivele marcării acestei Zile sunt de a sensibiliza publicul și mass-media asupra importanței radioului și de a încuraja factorii de decizie să stabilească și să ofere acces la informații prin radio, precum și de a consolida rețeaua și cooperarea internațională între radiodifuzori.

Radioul rămâne, la nivel global, cel mai accesat mijloc de informare, potrivit ONU. Totodată, reprezintă un puternic mijloc pentru celebrarea umanității în toată diversitatea sa și constituie o platformă pentru discursul democratic.

Abilitate unică de a ajunge la cea mai largă audiență face ca radioul să poată modela experiența diversității unei societăți și să reprezinte o tribună unde toate vocile să fie reprezentate și auzite. Posturile de radio ar trebui să servească diverse comunități, oferind o mare varietate de programe, puncte de vedere și conținut și să reflecte diversitatea publicului, arată ONU.

Radioul este un mijloc ieftin și potrivit pentru a ajunge la comunitățile îndepărtate și la persoanele vulnerabile, oferind o platformă pentru a interveni în dezbaterea publică, indiferent de nivelul educațional al oamenilor. Nu în ultimul rând, acesta joacă un rol crucial în comunicarea de urgență și în cazurile de salvare. (surse: https://www.un.orghttps://unesdoc.unesco.org)

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
7,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:2,57 m/s
Thu
11
Fri
11
Sat
11
Sun
11
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău