13 decembrie 1991: primele victime din cadrul forțelor constituționale în războiul de pe Nistru

  • 13 Decembrie 2023 13:18
13 decembrie 1991: primele victime din cadrul forțelor constituționale în războiul de pe Nistru

Cu 32 de ani în urmă, la 13 decembrie 1991, au fost înregistrate primele victime în conflictul de pe Nistru. Patru polițiști ai R. Moldova au fost omorâți la Dubăsari de către gardiști separatiști, aflați în subordinea Tiraspolului.

În dimineața acelei zile, la ora 5.30, secția de poliție din orașul Dubăsari, controlată de Chișinău, a fost anunțată că se pregătește un atac împotriva ei. În apropierea  secției a fost văzut un vehicul blindat, iar gardiștii transnistreni se pregăteau de asalt. În ajutorul persoanelor aflate în interiorul clădirii au fost trimiși polițiștii din batalionul Serviciu de pază și patrulare al Ministerului de Interne de la Chișinău. Cei șase gardiști aflați la intrarea de pe podul pe Nistru au fost dezarmați, fără să se tragă vreun foc de armă. În apropiere de postul de poliție rutieră, situat la intersecția traseelor Dubăsari-Râbnița-Grigoriopol, un alt grup de gardiști  înarmați au deschis focul din pistoale-automat și mitraliere asupra detașamentului de poliție a R. Moldova. 

În acest schimb de focuri au decedat trei polițiști - Ghenadie Iablocichin, Mihail Arnăut și Valentin Mereniuc, care au fost uciși pe loc. Un al patrulea polișist, Gheorghe Cașu, a decedat la scurt timp în spital, din cauza rănilor mortale. Alți nouă polițiști au fost răniți, dar au supraviețuit. 

A doua zi, la 14 decembrie 1991, gardiștii separatiști au deschis focul, din direcția orașului Dubăsari, atacând masiv forțele poliției moldovene. În timpul acestor confruntări, au fost reținuți 34 de gardiști, fiind confiscate două mitraliere, 20 de pistoale-automat Kalașnikov, alt echipament militar etc. 28 dintre cei reținuți erau locuitori ai orașului Râbnița. 

La mai puțin de trei luni după primele ciocniri între poliția moldoveană și formațiunile paramilitare transistrene, detașamente ale cazacilor au atacat repetat, în noaptea de 1 spre 2 martie 1992, comisariatul de poliție de la Dubăsari și au luat ostatici 34 de persoane care se aflau în interiorul clădirii. Poliștii și autoritățile din Dubăsari și localitățile vecine care au reușit să scape s-au retras retrag la Cocieri, localitate care devine un centru de rezistență în lupa contra separataștilor de la Tiraspol. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău