126 de ani de la nașterea lui Charlie Chaplin (VIDEO)

  • 16 Aprilie 2015 10:11
126 de ani de la nașterea lui Charlie Chaplin (VIDEO)

Astăzi se împlinesc 126 de ani de la nașterea lui Charlie Chaplin o mare stea de cinema a secolului XX, simbolul filmului mut, precum și "omul care a prefăcut filmul în artă”.

Charlie Chaplin s-a născut la Londra, pe 16 aprilie 1889, într-o familie modestă. Tatăl său era cântăreț, și-a părăsit familia și a murit din cauza alcoolismului, când Charlie avea 12 ani, în timp ce mama, cântăreață și actriță, se afla mereu prin spitale, din cauza problemelor psihice de care suferea.
Charlie Chaplin a fost nevoit să renunțe la școală și, la vârsta de zece ani, deja juca în spectacole. Doi ani mai târziu, a primit rolul băiețelului Billy din spectacolul de teatru „Sherlock Holmes”. Ca actor al trupei Fred Karno, a jucat în numeroase spectacole, fiind nevoit să traverseze de două ori oceanul pentru turnee. Remarcându-se în fața legendarului producător Mack Sennett, acesta i-a oferit un contract pentru un rol într-un film.

Hotărât să obțină succesul, construiește un personaj cu o costumație diferită pentru acea vreme: pantaloni și ghete mari, o haina prea strâmtă, baston și o mustață falsă. Personajul i-a asigurat succesul, iar până în anul 1915, devenise primul idol al cinematografiei la nivel global.
Un an mai târziu, Charlie Chaplin a semnat un contract cu Corporația Filmului Mut (Mutual Film Corporation) pentru suma de 670,000 de dolari pe an, devenind unul dintre cei mai bine plătiți oameni din lume.

Dintre cele mai renumite filme ale sale, considerate capodopere, amintim „City Lights” („Luminile orașului”), „Modern Times” („Timpuri noi”), „The Great Dictator” („Dictatorul”). Deși nu avea studii muzicale, a compus muzică pentru multe dintre filmele sale cu ajutorul altor muzicieni și compozitori.
În ceea ce privește viața personală, a fost căsătorit de patru ori. Prima sa soție s-a numit Mildred Harris. Când avea 35 de ani, Charlie Chaplin s-a recăsătorit cu Lita Grey, care avea 16 ani. Ultima soție, Oona, fiica marelui dramaturg Eugene O'Neill, i-a dăruit opt copii.

Viața lui Charlie Chaplin a fost, în 1992, subiectul unui film, care a fost produs și regizat de Richard Attenborough.

Puteți asculta în exclusivitate la Radio Chișinău, astăzi, la ora 12.00, o emisiunie dedicată marelui compozitor Charlie Chaplin.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:4,63 m/s
Mon
9
Tue
11
Wed
10
Thu
13
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău