12 rachete balistice au fost lansate din afara Irakului spre Erbil și au lovit ținte din apropierea Consulatului SUA

  • 13 Martie 2022 10:55
12 rachete balistice au fost lansate din afara Irakului spre Erbil și au lovit ținte din apropierea Consulatului SUA

Atac cu rachete azi-noapte în nordul Irakului. 12 rachete au lovit ținte din apropierea Consulatului Statelor Unite. Atacul nu a fost revendicat, dar oficiali kurzi spun că rachetele au fost lansate din afara Irakului, din est.

Cel puțin 6 rachete au căzut, la Erbil, capitala regiunii Kurdistan, potrivit DIGI24.

Atacul a fost realizat cu "12 rachete balistice trase asupra unui district din Erbil și au vizat consulatul american", potrivit unui comunicat al unității de combatere a terorismului din Kurdistan.

"Rachetele au fost lansate din afara granițelor Irakului și Kurdistanului, mai precis dinspre estul" țării."Nu există pierderi umane, ci doar pagube materiale", adaugă comunicatul, fără a menționa posibile pagube aduse consulatului american.

În trecut, au mai fost astfel de atacuri puse la cale de miliții locale susținute de Iran.

Atacuri cu rachete sau drone-capcană, niciodată revendicate, vizează în mod regulat interesele americane și trupele coaliției internaționale antijihadiste din Irak, unde grupările armate pro-iraniene cer plecarea soldaților americani.

Departamentul de stat american a anunțat că nu au fost înregistrate victime.

Clădirea postului de televiziune Kurdistan 24, care se află în apropierea Consulatului SUA a fost avariată, iar traficul aerian a fost suspendat, după atacul cu rachete.

Ministrul Sănătății din Kurdistan a declarat că nu s-au raportat răniți sau morți în urma acestui incident.

Irakul împarte cu Iranul lunga sa granița de est, iar Teheranul joacă în Irak un rol esențial atât din punct de vedere politic, cât și economic.

Washingtonul acuză, în general, facțiunile pro-iraniene din Irak de comiterea acestor atacuri.

În ianuarie 2020, Iranul a lansat un atac cu rachete care a vizat baze ce găzduiesc soldați americani în Irak ca răzbunare pentru asasinarea, cu câteva zile mai devreme, a generalului Qassem Soleimani de către Washington. Într-o jumătate de oră, 22 de rachete sol-sol iraniene au fost trase asupra bazelor din Ain al-Assad și Erbil. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău