10% din medicamentele utilizate de cetățenii Republicii Moldova sunt antibiotice

  • 14 Noiembrie 2017 23:13
10% din medicamentele utilizate de cetățenii Republicii Moldova sunt antibiotice

Rezistența la antibiotice reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în Republica Moldova. Antibioticele constituind circa 10% din numărul total de medicamente utilizate de către cetățenii țării. Autoritățile îndeamnă populația, dar și lucrătorii medicali și responsabilii din sectorul agrar să utilizeze antibioticele cu atenție sporită și să se implice în combaterea fenomenului de rezistență la antibiotice, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Stela Grigoraș, a spus că cel mai important este ca cetățenii să fie conștienți că atunci când au o problemă de sănătate trebuie să meargă la medic și să nu administreze antibioticele fără prescripție medical. Pentru a combate consumul nejustificat de antibiotice a fost modificat ordinul cu privire la prescrierea și eliberarea medicamentelor. Conform acestui ordin, farmaciștii nu mai pot oferi aceste preparate în lipsa rețetei.

În fiecare an, în lume, se înregistrează 440 de mii de cazuri noi de tuberculoză cu rezistență multiplă la medicamente. Dintre acestea, 81 de mii de cazuri se înregistrează în regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății, inclusiv în Republica Moldova. La fel, peste 380 de mii de europeni contactează anual infecții cu bacterii antibiotico-rezistente, iar 25 de mii persoane decedează anual din cauza epuizării tuturor resurselor terapeutice.

„Rezistența la antibiotice devine un fenomen tot mai răspândit la nivel global, inclusiv în Regiunea Europeană a OMS și este extrem de relevantă în contextul Republicii Moldova, de aceea OMS va continua să sprijine autoritățile de sănătate în abordarea și prevenirea rezistenței antimicrobiene, inclusiv a tuberculozei cu rezistență multiplă la medicamente” a menționat Haris Hajrulahovic, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova

Antibioticele ar trebui utilizate cu maximă prudență și în zootehnie, piscicultură și agricultură. Din cauza administrării excesive și incorecte a acestor preparate, crește rezistența bacteriilor care se pot răspândi și la oameni prin consumul alimentelor de origine animală.

În perioada 13-19 noiembrie, Republica Moldova marchează, pentru al treilea an consecutiv, Săptămâna Mondială de Conștientizare a Rezistenței la Antibiotice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chişinău
27 °C
Cer fragmentat
Umiditate:47 %
Vint:4,6 m/s
Mie
20 °C
Joi
21 °C
Vin
21 °C
Sâm
22 °C
Dum
21 °C

Curs oficial BNM 18 Iulie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5491 -0.0167
USD 16.6822 -0.0186
RON 4.1964 -0.0060
UAH 0.6355 -0.0022
RUB 0.2667 -0.0016
Arhivă Radio Chișinău