10.000 de persoane au celebrat cea de-a 150-a aniversare Operei de Stat din Viena

  • 27 Mai 2019 12:03
10.000 de persoane au celebrat cea de-a 150-a aniversare Operei de Stat din Viena

Peste 10.000 de persoane s-au adunat duminică seară la Opera de Stat din Viena, în contextul în care prestigioasa instituție a sărbătorit 150 de ani de existență cu un concert în aer liber, au indicat organizatorii, citați de dpa,preluat de Agerpres.

Vedete precum soprana suedeză Nina Stemme, tenorul francez Roberto Alagna și basul italian Ferruccio Furlanetto au încântat mulțimea, care a ascultat concertul de pe străzi și de la ferestrele deschise.

Opera, una dintre cele mai apreciate instituții de muzică clasică la nivel mondial, a avut însă parte de un început tragic.

Atunci când clădirea neo-renascentistă a fost inaugurată în mai 1869, ambii săi arhitecți erau deja morți: Eduard van der Nüll se spânzurase deoarece publicul a urât inițial designul acesteia, iar August Sicard von Sicardsburg murise de o boală pulmonară.

În cei 150 de ani care au urmat, la conducerea operei s-au succedat numeroase personalități precum compozitorii Gustav Mahler și Richard Strauss sau dirijorii Herbert von Karajan și Lorin Maazel.

Ceea ce face însă această operă unică este orchestra sa, din care fac parte membri ai Filarmonicii din Viena, și repertoriul său imens de 120 de opere și 62 de spectacole de balet.

O dată pe an auditoriul și scena sa se transformă într-un gigantic ring de dans cu ocazia faimosului Bal al Operei, la care participă lideri politici, staruri ale muzicii clasice și membri ai elitei vieneze.

Sursa:Agerpres

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău