100 de zile de activitate a Guvernului Maia Sandu | Expert: Viteza acestei dezoligarhizări e mică și de fapt s-a transformat într-o repolitizare a instituțiilor

  • 16 Septembrie 2019 11:18
100 de zile de activitate a Guvernului Maia Sandu | Expert: Viteza acestei dezoligarhizări e mică și de fapt s-a transformat într-o repolitizare a instituțiilor

Guvernarea de la Chișinău a înregistrat unele realizări în primele 100 de zile de activitate, dar n-a lucrat cu eficiență maximă și putea face mai multe, consideră experții. În opinia acestora, promisa dezoligarhizare rapidă, practic, a eșuat și s-a transformat într-o reîmpărțire a funcțiilor și a sferelor de influență între componentele coaliției de guvernare, cel mai mult având de câștigat președintele Igor Dodon.

Astăzi se împlinesc 100 de zile de la formarea coaliției dintre Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor și învestirea guvernului condus de Maia Sandu. 

Actuala guvernare a venit cu promisiuni concentrate pe dezoligarhizarea Republicii Moldova, demiterea și tragerea la răspundere a funcționarilor corupți. Reformele decurg însă mult mai anevoios decât promitea guvernarea și așteptau oamenii, iar dezoligarhizarea s-a transformat în partajarea funcțiilor între reprezentanții noii guvernări, consideră analistul politic Nicolae Negru. În plus, el accentuează că în urma acestor procese, cel mai mult a avut de câștigat Igor Dodon, dar și Federația Rusă, a cărei influență a început să crească.

„Viteza acestei dezoligarhizări e mică și de fapt s-a transformat într-o repolitizare a instituțiilor. Din toată această dezoligarhizare a câștigat Dl. Cam asta se întâmplă – batem pasul pe loc. per total, aș pune o notă de cinci. Bună pentru Uniunea Sovietică, dar rea pentru UE”, consideră Nicolae Negru.

Noua putere de la Chișinău a înregistrat câteva realizări importante în domeniul economic, susține expertul Veaceslav Ioniță. În primul rând este vorba de reluarea asistenței externe, care în 2018 a înregistrat cel mai mic volum raportat la Produsul Intern Brut din istoria Republicii Moldova – 0,2%. Expertul s-a referit și la modificările fiscale, criticate de opoziție și reprezentanți ai mediului de afaceri, dar, care, în opinia sa erau necesare pentru a relua discuțiile cu Fondul Monetar Internațional. Totuși, consideră Veaceslav Ioniță, noua guvernare nu a lucrat la capacitate maximă.

„Prima realizare a fost că Guvernul a reușit să deblocheze relațiile cu partenerii externi. A reușit să reia finanțarea și aceasta e cea mai importantă măsură. Mi-aș fi dorit anumite investigații pe piața petrolieră spre exemplu, lucru care nu s-a făcut. Cred că sunt multe lucruri care ar fi putut fi făcute și trebuiau grăbite, dar, după mine, nu s-au grăbit. După mine, n-au lucrat la performanța maximă. Aș pune o notă de șapte, dar cu rezerve mari”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Amintim că Raportul de Implementare al Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, publicat de Bruxelles săptămâna trecută, nota că în urma schimbării guvernului din iunie 2019, Republica Moldova a luat pași hotărâți în implementarea unor reforme cheie pentru a răspunde deteriorării standardelor democratice și a statului de drept, permițând cetățenilor să beneficieze pe deplin de Acord.

Alianța de guvernare PSRM-ACUM a fost constituită la 8 iunie, fiind însă contestată de Partidul Democrat aflat atunci la guvernare, astfel încât timp de aproximativ o săptămână în Republica Moldova a existat o dualitate de putere. După ce mai multe state și un șir de instituții internaționale au recunoscut noul guvern, Partidul Democrat a cedat puterea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău