100 de ani de la publicarea poemului „Limba noastră” scris de Alexei Mateevici
-
21 Iunie 2017 13:12
Astăzi se împlinesc o sută de ani de la publicarea poemului „Limba noastră”, scris de Alexei Mateevici. Poemul, devenit în 1995 imnul Republicii Moldova a fost celebrat la Chișinău de mai mulți scriitori și oameni care apreciază și astăzi creația lui Alexei Mateevici.
„Limba noastră a fost primul cântec pe care l-am învățat în anii de școală. E ceva ce purtăm în sângele noastră. E imnul țării noastre, al limbii, nu avem ceva mai frumos”
Scriitori, admiratori ai operei lui Alexei Mateevici au depus flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică Ștefan cel Mare. Oamenii au ținut discursuri și au recitat poezii pentru a-i aduce un omagiu celui care a scris poemul „Limba noastră”, publicat acum 100 de ani în ziarul „Cuvânt moldovenesc”. Actualitatea poemului este una netrecătoare, spune președintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu.
„Actualitatea o simțim și noi fiindcă se referă la o actualitate lingvistică pe care o mai trăim și noi la început de secolul XXI, așa cum a trăit-o Alexe Mateevici și contemporanii săi. Limba română se află încă pe baricade aici, la noi”, a declarat Arcadie Suceveanu.
Poemul „Limba noastră” scris de Alexei Mateevici a devenit imnul Republicii Moldova în anul 1995, când deputații din Parlament au aprobat strofele 1, 2, 5, 8 și 12 drept imn național și oficial. De-a lungul timpului, mai ales în perioada sovietică, unele versuri din poemul „Limba noastră”, au fost interzise, povestește scriitorul Vladimir Beșleagă.
„În perioada sovietică s-au editat poezii de-ale lui, dar nu era admisă o strofă, care spune așa: „Limba noastră e aleasă, Să ridice slavă-n ceruri, Să ne spună-n hram și acasă veșnicele adevăruri”. Catrenul acesta vorbea despre limba vechilor cazanii, limba sfânta, adică nuanța această a credinței creștine ortodoxe era expulzată. Poemul limba noastră, acest imn de glorie, de înălțare a limbii, aveam 12 catrene, dar apărea numai cu 11. Poemul este unul simplu, scris într-un stil aproape oral, aproape folcloric, dar scris cu mare inspirație, cred că a fost lucrat serios”, a spus Vladimir Beșleagă.
Alexei Mateevici a citit pentru întâia oară poemul în mai, 1917, la Congresul învățătorilor, iar două luni mai târziu acesta a fost publicat în ziarul „Cuvânt moldovenesc”. Poemul are 12 strofe, a câte patru versuri fiecare. La 19 ani de la publicarea poemului, compozitorul Alexandru Cristea a scris muzica pentru versurile din „Limba noastră”.