100 de ani de la nașterea scriitorului basarabean, Nicolai Costenco

  • 19 Februarie 2014 13:05
100 de ani de la nașterea scriitorului basarabean, Nicolai Costenco

O conferință consacrată împlinirii a 100 de ani de la nașterea scriitorului, poetului și dramaturgului basarabean Nicolai Costenco a fost organizată la Chișinău de către Institutul de Filologie al Academiei de Științe a Moldovei.

Nicolai Costenco este încă un poet necunoscut, susține fiul acestuia Costache Costenco, cel care împreună cu istoricul literar Vasile Malanețchi lucrează de 17 ani la descifrarea manuscriselor tatălui său. Potrivit fiului poetului, adevăratul Costenco s-a manifestat până în 1941, an în care acuzat de NKVD de propagandă și agitație antisovietică, a fost arestat și condamnat la 7 ani de gulag în regiunea Irkutsk. 

S-a impus printr-un martiraj la limita omenescului. Chiar și după exilul în Siberia, revenit acasă 1956, rămâne un poet autentic, a declarat academicianul Mihai Cimpoi.

Un poet al rezistenței, Nicolai Costenco întruchipează în cel mai profund mod esența sufletului și spiritului basarabean, a subliniat istoricul literar Vasile Malanețchi.

Născut la Chișinău în 1913, Nicolai Costenco a fost un scriitor și poet român basarabean, cofondator și colaborator până în 1940 al revistei ”Viața Basarabiei”. Din 1941 până în 1955 a fost deportat în Siberia. Meritul de „animator al vieții literare în Basarabia anilor '40” i-a fost recunoscut abia la sfârșitul anilor 80, când i se acordă titlul de Scriitor al poporului și i se decernează Premiul de Stat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău