10 Mai, Ziua Regalității, trei momente importante din istoria României

  • 10 Mai 2018 08:18
10 Mai, Ziua Regalității, trei momente importante din istoria României

Data de 10 Mai, Ziua Regalității, marchează trei momente importante din istoria României. Este vorba despre începutul domniei lui Carol I, proclamarea Independenței de stat față de Imperiul Otoman și încoronarea primului rege al țării. Din 2015, ziua de 10 Mai este și zi de sărbătoare națională a României, printr-o decizie a Camerei Deputaților. Ziua Regalității a fost ziua națională a României din 1866 până în 1947, până la venirea comuniștilor la putere.

Prima semnificație a zilei de 10 Mai este legată de momentul sosirii lui Carol de Hohenzollern în România, în anul 1866. El a depus atunci în fața Parlamentului României jurământul de credință, fiind încoronat Principe al României cu numele Carol I. Astfel începea domnia sa de 48 de ani, cea mai lungă din istoria României. Este perioada în care 10 Mai intră în conștiința românilor drept Ziua Națională și Ziua Dinastiei. 

La 10 mai 1877, România obține independența față de Imperiul Otoman și iese de sub vasalitatea acestuia, acesta fiind și unul din cele mai importante momente ale domniei lui Carol. Este de menționat că Războiul de Independență, sau Războiul ruso-turc din perioada 1877-1878, a beneficiat de contribuția decisivă a trupelor române, comandate efectiv de Carol I. 

Un alt eveniment important în istoria României a avut loc la 10 Mai 1881, când Parlamentul a votat transformarea țării din principat în regat, iar Principele Carol a fost încoronat rege al României.

 

 

Celebrarea Zilei de 10 Mai a fost interzisă pentru prima dată în 1917 de ocupația germană, iar a doua oară de regimul comunist, după abdicarea forțată a regelui Mihai din 1947. Aceasta a fost schimbată pe 9 mai, pentru a încerca ștergerea din memoria colectivă a oricărei urme a regalității.

 

Evoluția statului național modern român, ale cărui baze au fost puse prin Unirea Mică, de la 24 ianuarie 1859, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza, este strâns legată de domnia de 48 de ani a lui Carol I, principe și mai apoi rege al României.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                       

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău