1 iunie - Ziua Internațională a Copilului | Mesajul avocatului poporului pentru drepturile copilului

  • 01 Iunie 2020 08:30
1 iunie - Ziua Internațională a Copilului | Mesajul avocatului poporului pentru drepturile copilului

La 1 iunie, celebrăm Ziua Internațională a Copilului, menționată pentru prima dată la Geneva la Conferința Mondială pentru Protejarea și Bunăstarea Copiilor în august 1925 și instituită oficial în 1954 de Adunarea Generală ONU.

În anul curent consemnăm această zi într-o perioadă dificilă pentru întreaga omenire a pandemiei de COVID-19, care a impus  mai multe restricții, a afectat viața de zi cu zi și a deturnat bunul mers al lucrurilor.

Și copiii au resimțit efectele pandemiei: școlile au fost închise iar procesul de învățământ s-a desfășurat online. A fost destul de complicat și pentru copii, și pentru părinți, dar și pentru profesori să se acomodeze noilor rigori și să facă față condițiilor noi de instruire. A fost o încercare care a fost depășită pentru s-a încheiat anul de învățământ 2019-2020.

Înainte este vacanța de vară care și ea nu va fi la fel ca altă data. Situația epidemiologică în Republica Moldova nu s-a îmbunătățit considerabil ceea ce înseamnă că vor mai rămâne valabile mai multe interdicții, copiii vor trebui să le respecte, iar părinții să continue să-i supravegheze riguros, pentru a se evita expunerea la pericolul infectării cu COVID-19.

Condițiile din perioada pe care o trecem implică mai mult decât oricând  responsabilitate sporită din partea tuturor și respect pentru drepturile celor din jur. Ziua Internațională a Copilului este un prilej în plus pentru a reaminti despre importanța respectării drepturilor copiilor, acordării acestora a atenției și sprijinului necesar. Noi, adulții, avem obligația de a le asigura un mediu favorabil  pentru dezvoltarea, bunăstarea și realizarea plenară a  aptitudinilor copiilor. Părinții mai au și altă obligație – să fie cât mai mult alături de copii, să petreacă cât mai frecvent timpul liber cu ei.

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a vegheat și va veghea  asigurarea respectării și promovării drepturilor și intereselor tuturor copiilor, astfel încât acestora să le fie asigurată o dezvoltare multilaterală și protecție din partea statului.

Ziua de 1 iunie reprezintă nu doar un prilej de sărbătoare, dar și o atenționare a societății la necesitățile și problemele cu care se confruntă copiii. Prin ratificarea Convenției ONU cu privire la drepturile copilului, Republica Moldova s-a angajat să protejeze copiii de orice gen de discriminare, să le asigure o bună securitate socială și condiții optime de dezvoltare armonioasă.

De Ziua Internațională a Copilului Ombudsmanul Copilului le aduce sincere felicitări tuturor copiilor din Republica Moldova și le dorește să fie sănătoși și fericiți alături de părinți și apropiații lor. Maia Bănărescu le dorește elevilor o vacanță frumoasă, plină de momente de neuitat, cu activități creative, în pofida epidemiei de COVID-19, iar absolvenților – drum bun în viață.

Totodată, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului le mulțumește părinților, profesorilor, educatorilor pentru devotamentul și dragostea față de copii și pentru eforturile depuse ca să le facă viața mai bună.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău