1,4 miliarde de parole, inclusiv ale unor politicieni norvegieni, scurse de hackeri pe internet (presa norvegiană)

  • 05 Octombrie 2018 07:29
1,4 miliarde de parole, inclusiv ale unor politicieni norvegieni, scurse de hackeri pe internet (presa norvegiană)

Aproximativ 1,4 miliarde de parole, unele dintre ele aparținând unor politicieni și oameni de afaceri importanți din Norvegia, au fost scurse într-o bază de date interogabilă de un grup internațional de activiști online, a relatat joi cotidianul Aftenposten, care apare la Oslo, preluat de Xinhua.

Unele din parole aparțin premierului norvegian Erna Solberg, președintelui grupului Telenor, Sigve Brekke, șefului executiv al celei mai mari bănci norvegiene (DNB Group), Rune Bjerke, și altor lideri politici și oameni de afaceri proeminenți din Norvegia.

Potrivit cotidianului, mulți dintre aceștia au fost șocați să afle că parolele lor sunt acum accesibile online.

Aftenposten a luat legătura cu grupul de activiști, purtătorul lor de cuvânt declarând că motivația postării acestor date pe internet a fost ca 'oamenii să devină conștienți că informațiile lor pot fi piratate'. Totodată, hackerii au cerut donații în criptomonedă pentru proiectul lor, a mai scris publicația.

Pe lângă prim-ministru, patru miniștri și trei lideri de partid norvegieni și-au văzut parolele compromise de hackeri. Cel puțin șapte dintre adresele de e-mail piratate aveau numele de domeniu al parlamentului de la Oslo.

Potrivit secretarului de stat la biroul premierului, Rune Alstadsaeter, contul de e-mail de la parlament al actualului prim-ministru a fost dezactivat când Erna Solberg a devenit șefă a guvernului, în 2013.

Deși există multe indicii că numeroase parole incluse în baza de date ar putea avea o vechime de 10-15 ani, Roar Thon, consilier principal la Autoritatea națională norvegiană de securitate, a avertizat că această scurgere de date prezintă riscuri de securitate semnificative.

'Nu exclud ca multe dintre parole să fie folosite încă pentru logarea la diferite servicii. Marea problemă mai constă în faptul că multe persoane par să repete aceleași parole în mai multe locuri', a subliniat Thon.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:6,17 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău