„Ziua fructelor” a reunit zeci de producători agricoli și reprezentanți ai mediului de afaceri din Republica Moldova

  • 09 Iulie 2022 17:46
„Ziua fructelor” a reunit zeci de producători agricoli și reprezentanți ai mediului de afaceri din Republica Moldova

„Ziua fructelor”, eveniment aflat la a IV-a ediție, a reunit zeci de producători agricoli și reprezentanți ai mediului de afaceri din Republica Moldova. Evenimentul a avut loc în satul Racovăț din raionul Soroca, în perioada 8-9 iulie, președintele Parlamentului Igor Grosu, fiind prezent în ultima zi a manifestării agricole.

Președintele Parlamentului a discutat cu agricultorii prezenți despre soluțiile pentru digitalizarea agriculturii și metodele moderne de protejare a suprafețelor agricole de diverse intemperii, despre subvenționarea agriculturii, irigarea terenurilor agricole și extinderea piețelor de export pentru fructele din Republica Moldova.

„Bucură faptul că, în ultimii ani, sectorul de fructe a reușit să-și diversifice piața de desfacere și tot mai multe fructe și legume moldovenești ajung pe piața Uniunii Europene. Sectorul agricol întâmpină multe provocări, în special în ultima perioadă, dar, prin politici bine gândite, trebuie să creăm o agricultură rezilientă”, a menționat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Totodată, șeful Legislativului i-a anunțat pe agricultori că în cadrul ședinței Legislativului din această săptămână a fost votat în ultima lectură proiectul legat de munca zilierilor în sate. Astfel, persoanele care muncesc cu ziua nu își mai pierd statutul de șomer, munca lor va fi luată în calcul la plata pensiei, iar perioada în care zilierii pot face activități pentru același beneficiar a fost extinsă de la 90 la 120 de zile.

Împreună cu Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, și deputatul Ion Babici, șeful Legislativului a vizitat plantația de măr „VitalitiFruct Grup”, unde a avut loc o prezentare practică a tehnicii și a livezii.

„Ziua fructelor” a fost organizată de Asociația Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct” și Proiectul USAID „Agricultura performantă în Moldova”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău