„Vedere de pe pod”, spectacolul care pune în scenă problema migrației în R. Moldova a fost prezentat la Chișinău. Actrița Natalia Mândru-Ciolac: „E un spectacol foarte dureros”
-
27 Ianuarie 2022 16:32
Un spectacol care pune în scenă problema migrației în Republica Moldova a fost prezentat la Chișinău de trupa Teatrului Republican Muzical-Dramatic ”B.P. Hasdeu” din Cahul. Spectacolul este parte a unui proiect finanțat de Ambasada Statelor Unite la Chișinău și are drept scop abordarea problema migrației și a consecințelor acesteia pentru societatea moldovenească. Spectacolul a fost urmat de discuții publice cu participarea on-line a cetățenilor moldoveni din diaspora.
„Vedere de pe pod” este titlul unei piese semnate de dramaturgul american Arthur Miller. Adaptată la realitățile sociale ale Republicii Moldova piesa, care se adresează în mod special cetățenilor din diasporă, ilustrând o serie de problemele cu care se confruntă imigranții în țările de destinație, a emoționat spectatorii de la Chișinău.
Natalia Mândru- Ciolac, este actrița care joaca unul din personajele principale în spectacol:
„E un spectacol foarte dureros. Încerc cu mare greutate să îmi țin emoțiile. Frații mei toți sunt peste hotare. Din cinci frați doar eu am rămas în țară. Pentru mine într-adevăr e dureros, când îl joc. Stau și mă gândesc la cealaltă lume, din sală care privește spectacolul și are pe cineva peste hotare. Eu în scenă îmi țin lacrimile, emoțiile, mi se zbate inima. Sperăm, nu să se întoarcă înapoi dar să îi facem să își sune mai des pe cei dragi, să le spună că le este dor și că sunt cu gândul la cei dragi care sunt acasă”
Migrația o problemă foarte dureroasă pentru Republica Moldova. Din fiecare a doua familie cineva este plecat peste hotare, potrivit demografului Valeriu Sainsus, participant în calitate de expert în acest proiect.
”Absolul fiecare dintre noi are o persoană de prim rang care se află peste hotare. Ceea ce constatăm în rezultatul spectacolului este că emoțiile sunt la maxim. Atât pentru cei care sunt în scenă cât și la cei care privesc. Prin spectacol intenționăm, încă o dată, să atragem atenția întregii societăți civile cât și a instituțiilor abilitate cu decizii, că, de fapt, cea mai profundă problemă în timp care s-a conturat este imigrația excesivă care, de fapt, compromite existența statului Rep. Moldova”
Spectacolul creează oportunitatea de a discuta despre fenomenul migrației și despre eventuale soluții, spune Brian Asmas, atașatul cultural al Ambasadei Americii la Chișinău, care este finanțatorul proiectului.
”Și pentru noi, în general, în Statele Unite, în istoria noastră imigrația este o oportunitate. Din perspectiva multor moldoveni însă fenomenul este mai degrabă o provocare economică, politică și socială”.
Spectacolul a fost jucat până acum la Cimișlia, Ceadâr-Lunga și Cahul.
Emigrația reprezintă una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă Rep. Moldova. Potrivit Biroului Național de Statistică numărul populației cu reședință în Rep. Moldova a scăzut în perioada 2014-2019 cu aproape 230 de mii de persoane. Experții estimează că numărul celor plecați ar depăși un milion.