„Trebuie să decidă fiecare”. Ce spune Stoltenberg despre utilizarea rachetelor cu rază lungă contra Rusiei

  • 17 Septembrie 08:17
„Trebuie să decidă fiecare”. Ce spune Stoltenberg despre utilizarea rachetelor cu rază lungă contra Rusiei

Șeful în exercițiu al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luni că salută discuțiile privind utilizarea de către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune pentru a lovi în adâncime teritoriul Rusiei, dar că orice decizie în această privință va trebui luată de aliați în mod individual, transmite Reuters.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la aliați, timp de luni de zile, să permită Ucrainei să lanseze rachete occidentale, inclusiv rachete americane ATACMS cu rază lungă de acțiune și rachete britanice Storm Shadows, în interiorul Rusiei, pentru a limita capacitatea Moscovei de a lansa atacuri, scrie HotNews

Premierul britanic Keir Starmer și președintele american Joe Biden au purtat discuții, vinerea trecută, la Washington cu privire la această chestiune – de a permite sau nu Kievului să utilizeze rachetele cu rază lungă împotriva unor ținte din Rusia. Nu a fost anunțată însă nicio decizie.

„Salut aceste evoluții și aceste decizii, dar decizia finală aparține fiecărui aliat”, a declarat Jens Stoltenberg la postul de radio LBC. „Le revine aliaților în mod individual să ia decizii specifice cu privire la modul în care pot fi utilizate armele lor. Aliații au politici diferite în acest sens”, a subliniat el.

Unii oficiali americani sunt profund sceptici că permiterea utilizării unor astfel de rachete ar face o diferență semnificativă în lupta Kievului împotriva invadatorilor ruși, notează Reuters.

Iar președintele rus Vladimir Putin a amenințat că va percepe utilizarea armelor de precizie occidentale cu rază lungă de acțiune împotriva unor ținte în interiorul teritoriului rus ca pe o implicare a NATO în război.

Întrebat despre posibilele represalii ale Rusiei, Stoltenberg a spus că „nu există opțiuni fără riscuri în război”.

„Dar eu continui să cred că cel mai mare risc pentru noi, pentru Marea Britanie, pentru NATO, va fi dacă Putin câștigă în Ucraina”, a adăugat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,03 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
19
Mon
19
Arhivă Radio Chișinău