„Surpriza din octombrie.” Cum poate fi decisă lupta strânsă dintre Kamala Harris și Donald Trump pentru Casa Albă

  • 07 Octombrie 20:08
„Surpriza din octombrie.” Cum poate fi decisă lupta strânsă dintre Kamala Harris și Donald Trump pentru Casa Albă

Cu aproape o lună înainte de ziua alegerilor prezidențiale din Statele Unite (5 noiembrie), cursa dintre Kamala Harris și Donald Trump pentru Casa Albă pare să fie în plin blocaj atât la nivel național, cât și în statele decisive. În acest caz, victoria va fi acordată de cele mai mici marje - fiecare nou alegător implicat, fiecare alegător nehotărât influențat ar putea contribui la obținerea loviturii de knock-out, relatează BBC.

„În orice cursă foarte strânsă, în care electoratul este prefect divizat, o diferență de un punct procentual sau două ar putea fi decisivă”, spune David Greenberg, istoric prezidențial la Universitatea Rutgers, potrivit News.ro și Digi24

În timp ce strategii partidului se concentrează asupra modului de a obține acel avantaj decisiv, ar putea fi la fel de ușor ca acest lucru să-l facă un eveniment scăpat de sub controlul lor, o întorsătură neașteptată de situație, care să răstoarne campania în ultimele săptămâni.

A fost deja un an al undelor de șoc în politica SUA - de la un candidat care a supraviețuit la două tentative de asasinat și a fost condamnat penal, la un altul, președintele Joe Biden, care a renunțat la cursă în favoarea vicepreședintelui său mult mai tânăr.

Cu toate acestea, atunci când surprizele vin în octombrie - s-a întâmplat în cazul casetei de la emisiunea Access Hollywood a lui Trump sau al e-mailurilor lui Hillary Clinton din 2016 - abia dacă mai există timp pentru a recupera sau a recâștiga impulsul după un pas greșit sau un ciclu de știri proaste.

Chiar săptămâna trecută au existat mai multe zvonuri noi care s-ar putea transforma în furtuni politice până la 5 noiembrie, notează BBC.

Forța (furtunii) fie cu tine

Prima potențială furtună politică a fost una la propriu. Uraganul Helene a devastat săptămâna trecută două câmpuri-cheie de luptă electorală, Georgia și Carolina de Nord. Din cauza concentrării intense asupra celor două state în timpul acestei curse prezidențiale, un dezastru umanitar, cu un bilanț de peste 200 de morți deja, a devenit, de asemenea, o problemă politică. Într-o escală în Georgia, Harris a promis ajutor pe termen lung pentru regiune, la începutul săptămânii trecute, iar sâmbătă i-a vizitat pe cei afectați de furtună în Carolina de Nord. „Suntem aici pentru o perioadă lungă de timp”, a declarat ea în Georgia.

Între timp, ambele state sunt, în esență, victorii obligatorii pentru Trump, iar sondajele arată o egalitate fără precedent. În timp ce vizita Georgia, fostul președinte a afirmat că americanii pierd bani din ajutoarele de urgență, deoarece aceștia au fost cheltuiți pentru migranți. De fapt, cele două programe distincte au bugete separate, iar administrația Biden i-a acuzat pe republicani că răspândesc „minciuni sfruntate” cu privire la finanțarea pentru răspunsul la dezastre.

Atunci când un dezastru lovește, nu este ușor pentru guvern să mulțumească pe toată lumea. Dacă atacurile lui Trump se concretizează, orice nemulțumire a alegătorilor cu privire la eforturile de redresare ar putea afecta rezultatul în două dintre cele mai urmărite state din țară.

Escaladare în Orientul Mijlociu

La mii de kilometri de sud-estul american devastat de dezastre, o criză provocată de om continuă să se infiltreze în politica americană. Războiul din Gaza riscă să se extindă într-o conflagrație regională, în timp ce forțele israeliene se luptă cu forțele Hezbollah în sudul Libanului, iar Iranul a lansat sute de rachete asupra Israelului la începutul săptămânii trecute.

În timp ce Harris s-a prezentat ca un candidat al schimbării, ea nu se distanțează cu nimic de actuala administrație atunci când vine vorba de politicile americano-israeliene. Or, acest lucru prezintă riscuri. Speranțele pentru orice fel de încetare a focului preelectorală în Gaza par să fi fost definitiv spulberate, iar Casa Albă încearcă în acest moment să se asigure că răspunsul inevitabil al Israelului la atacul iranian de marți nu va duce la un război total.

Joi seara, Biden nu a fost tocmai liniștitor. „Nu cred că va fi un război total”, a spus el. „Cred că îl putem evita. Dar sunt încă multe de făcut”, a adăugat președintele.

Războiul are consecințe și acasă pentru democrați, chiar dacă, de obicei, alegătorii americani nu se gândesc direct la politica externă atunci când votează.

Angajamentul lui Harris de a continua să furnizeze arme Israelului reprezintă o problemă pentru două segmente cheie ale bazei democrate: arabo-americanii din statul Michigan și tinerii alegători din campusuri, unde protestele anti-război ar putea reîncepe.

Conflictul din Orientul Mijlociu a alimentat, de asemenea, preocupările legate de buzunar. Menționarea de către Biden a posibilității ca Israelul să țintească rafinăriile iraniene a făcut ca prețul petrolului să crească joi cu peste 5%. Iar dacă există un lucru la care consumatorii americani sunt deosebit de sensibili, acesta este creșterea prețurilor la pompa de benzină.

Surprize plăcute pentru democrați

În general, sondajele de opinie continuă să arate că economia este principala problemă pentru alegătorii americani. Vineri, Harris și democrații au primit vești bune în această privință, ultimele cifre privind ocuparea forței de muncă indicând o creștere robustă a numărului de locuri de muncă în ultimele luni și un nivel al șomajului care a scăzut la 4,1%.

Cu toate acestea, potrivit dlui Greenberg, preocupările alegătorilor cu privire la economie sunt mai mari decât ultimele cifre privind locurile de muncă. „Când oamenii se plâng de economie, ei se plâng de fapt de eșecul pe termen lung în anumite părți ale țării - comunitățile dezindustrializate din America rurală”, arată el. „Acestea sunt părți ale țării care suferă chiar și într-o economie bună”, spune Greenberg.

În cea mai mare parte a sezonului electoral, Trump s-a descurcat mai bine decât Harris atunci când alegătorii au fost întrebați cine cred ei că ar face o treabă mai bună cu economia, inclusiv într-un sondaj CNN recent. Dar există semne că avansul său nu este bătut în cuie, un sondaj Cook Political Report privind statele disputate arătând că cei doi candidați sunt la egalitate în ceea ce privește întrebarea cine ar fi cel mai bun în gestionarea inflației.

Un obstacol economic iminent pentru democrați s-a evaporat, de asemenea, săptămâna trecută - greva docherilor, care a închis pentru scurt timp porturile esențiale de pe Coasta de Est și din Golful Mexic pentru prima dată în ultimii 50 de ani. Ambele părți au convenit să revină la masa negocierilor în ianuarie, redeschizând porturile. Dacă o întrerupere a activității ar fi continuat, aceasta ar fi putut perturba lanțurile de aprovizionare și ar fi determinat creșterea prețurilor de consum în săptămânile dinaintea alegerilor.

Între timp, traversările fără documente la frontiera dintre SUA și Mexic au revenit la nivelurile de dinaintea pandemiei Covid, după ce au atins un nivel record de 249.741 în decembrie anul trecut. În timp ce impactul acestei creșteri bruște a numărului de imigranți la frontieră se face încă simțit în multe orașe americane, este posibil ca urgența crizei să se diminueze.

Revine revolta de la Capitoliu

În timp ce multe dintre știrile de săptămâna trecută ar putea însemna probleme pentru Harris și democrați, nici pentru Trump nu totul a fost ușor.

Comportamentul său în timpul atacului din 6 ianuarie asupra Capitoliului SUA a fost din nou în centrul atenției miercuri, când un judecător federal a făcut public un document al procurorului special Jack Smith care prezintă cazul și dovezile pe care le are împotriva lui Donald Trump în ceea ce privește încercarea fostului președinte de a anula rezultatul alegerilor din 2020.

Documentul, care susține că fostului președinte nu ar trebui să i se acorde imunitate prezidențială împotriva urmăririi penale, conținea noi detalii despre cuvintele și acțiunile lui Trump care au condus la revolta susținătorilor săi de la Capitoliu.

Un sondaj recent al CNN arată că alegătorii o preferă pe Harris în detrimentul lui Trump în ceea ce privește aspectele legate de „protejarea democrației”, cu 47% la 40%, astfel încât orice lucru care readuce în atenție ultimele săptămâni haotice ale președinției lui Trump ar putea fi în avantajul democrației.

Necunoscutele

Termenul „surpriza din octombrie” face parte din lexicul politic american de aproape 50 de ani. Campaniile se tem de titlurile sau crizele neașteptate care îi îndepărtează pe candidații lor de mesaj și schimbă traiectoria unei curse.

Chiar și cea mai mică ondulație a opiniei publice ar putea aduce victoria pentru Casa Albă într-un an în care marjele electorale din statele indecise ar putea fi măsurate în doar câteva zeci de mii de voturi.

Potrivit dlui Greenberg, scrutinul din noiembrie se prefigurează a fi unul foarte disputat. „Nu mai am unghii”, spune el. „Mi-aș putea imagina aceste alegeri mergând în ambele sensuri, cu consecințe extrem de semnificative care depind de acest vot, indiferent de loialitatea ta”, spune expertul.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:4,12 m/s
Tue
15
Wed
17
Thu
19
Fri
20
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău