„Statut etnocultural” pentru raionul Taraclia. Socialiștii au readus în Parlament un proiect respins în 2016 (ZdG)

  • 21 Ianuarie 2020 10:45
„Statut etnocultural” pentru raionul Taraclia. Socialiștii au readus în Parlament un proiect respins în 2016 (ZdG)

Deputații socialiști Chiril Tatarlî și Ivan Zabunov au înregistrat un proiect de lege prin care propun ca raionul Taraclia să aibă „statut etnocultural”, scrie Ziarul de Gardă.

Conform noțiunii înaintate, „statutul raionului etnocultural Taraclia din Republica Moldova este o formă de atutodeterminare etnoculturală a cetățenilor Republicii Moldova care locuiesc în mod compact pe teritoriul raionului Taraclia, se identifică cu comunitatea etnică a bulgarilor în scopul soluționării de sine stătătoare a problemelor de menținere a identității, dezvoltare a limbii, educație și cultură națională”, potrivit sursei citate.

Inițiativa prevede că dreptul la statut de raion etnocultural nu este identic cu dreptul la autodeterminare național-teritorială, iar la efectuarea reformei teritorial-administrative Republica Moldova garantează păstrarea, integritatea și funcționarea plenară a raionului în hotarele sale existente.

În proiect mai este scris că raionul etnocultural Taraclia poate crea instituții de învățământ cu predare în limba bulgară, precum și teatre, muzee, biblioteci, iar organele executive ale Republicii Moldova vor acorda asistență în crearea acestora.

Citiți continuarea pe Ziarul de Gardă

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău