„Starea Uniunii” | Jean-Claude Juncker vrea întărirea FRONTEX și o nouă alianță UE-Africa

  • 12 Septembrie 2018 12:01
„Starea Uniunii” | Jean-Claude Juncker vrea întărirea FRONTEX și o nouă alianță UE-Africa

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a făcut apel miercuri, într-un discurs în plenul Parlamentului European la Strasbourg, la o întărire semnificativă a agenției europene de protecție a frontierelor, FRONTEX, și a propus construirea ''unei noi alianțe'' între Uniunea Europeană și Africa, ce ar viza crearea până la 10 milioane de locuri de muncă în următorii cinci ani, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Propunem întărirea și mai mult a Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă pentru a ne proteja mai bine frontierele externe, cu 10.000 de agenți de frontieră" până în 2020, a spus șeful executivului european în ultimul său discurs despre starea Uniunii Europene.

De asemenea, el a spus că executivul european "propune astăzi o nouă alianță cu Africa (...) pentru investiții și locuri de muncă durabile".

Un nou parteneriat economic între UE și Africa "ar permite crearea până la 10 milioane de locuri de muncă în Africa în următorii cinci ani", a subliniat Juncker.

El a mai spus că Africa, de unde numeroase persoane fug spre Europa în căutare unei vieți mai bune, prin Marea Mediterană, va număra "2,5 miliarde de locuitori până în 2050".

"36% din comerțul Africii se face deja cu UE, însă schimburile comerciale dintre noi nu sunt suficiente", a subliniat Juncker.

"Sunt convins că trebuie să facem să progreseze numeroasele acorduri comerciale între țările africane și UE spre un acord de liber schimb între un continent și altul, un parteneriat economic între parteneri egali", a adăugat șeful executivului european.

În opinia sa, trebuie să nu se mai vorbească despre relațiile dintre UE și Africa "doar în perspectiva ajutorului pentru dezvoltare".

"Africa nu are nevoie de acte de caritate, ea are nevoie de un parteneriat echilibrat", a insistat el. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău