„Sea Shield 19" la Constanța | Secvențe de luptă împotriva amenințărilor aeriene în a doua zi a exercițiului multinațional

  • 09 Aprilie 2019 20:01
„Sea Shield 19

Secvențe de luptă împotriva amenințărilor aeriene au avut loc marți în cadrul exercițiului "Sea Shield 19", care se desfășoară la Constanța, acestea fiind puse în aplicare de către aeronave militare ale forțelor aeriene și forțelor navale române, precum și de aeronave de patrulare maritimă din SUA și Turcia, a informat Statul Major al Forțelor Navale (SMFN).

Potrivit unui comunicat al SMFN, la secvențele de luptă au participat aeronave de patrulare maritimă P-8 "Poseidon", din SUA, precum și "P-235", din Turcia.

Conform sursei citate, în prima zi a exercițiului, luni, 8 aprilie, navele militare participante la "Sea Shield 19" au ieșit din porturile Constanța și Mangalia pentru a pune în aplicare scenariul fictiv al exercițiului, la care participă aproximativ 2.200 de militari.

"În prima zi a activităților planificate pe mare, s-au executat manevre navale și treceri printr-un canal dragat, acțiuni de respingere a atacului unor ambarcațiuni rapide ostile, precum și trageri cu sistemele de artilerie de la bord (tunul calibru 76,2 mm). La aceste secvențe, au participat navele din gruparea SNMG-2 (Standing NATO Maritime Group), respectiv HMNLS 'Evertsen', HMCS 'Toronto', TCG 'Yildirim', BGS 'Drazki', fregata 'Regele Ferdinand', precum și BGS 'Bodri', HS 'Ritsos', fregata 'Mărășești', corvetele 'Bărbuneanu' și 'Macellariu', navele purtătoare de rachete 'Pescărușul' și 'Zborul', dragoarele maritime 'Dinescu' și 'Nicolescu', RMS 'Grozavul', nava rapidă de scafandri 'Venus', iar manevrele portuare au fost asigurate de către remorcherele 'Viteazul', 'Vârtosul' și 'Voinicul'", se precizează în comunicat.

Miercuri, 10 aprilie, sunt programate secvențe de luptă împotriva amenințărilor submarine. De asemenea, Bulgaria, Polonia și SUA au trimis ofițeri în statul major al exercițiului, Grecia participă cu o echipă mobilă de instructori de la Centrul NATO de Instruire pentru Operații de Interdicție Maritimă (NMIOTC), iar Turcia cu o echipă de observatori de la Centrul de Excelență pentru Operații de Securitate Maritimă (MARSEC COE).

Conform sursei citate, în ultima zi a exercițiului "Sea Shield 19", nivelul de complexitate al activităților de instruire în cadru multinațional va fi completat cu o secvență a exercițiului NATO în domeniul medical "Vigorous Warrior 19", care vizează modalitățile de intervenție și de acțiune pentru situații de evacuare medicală de pe mare.

"Interconectarea dintre cele două exerciții multinaționale majore va fi realizată, în premieră, în portul militar Constanța, vineri, 12 aprilie, când va fi simulată acordarea asistenței medicale în cazul producerii unui accident cu victime multiple, la bordul fregatei 'Regele Ferdinand'. Evacuarea de la bordul navei se va realiza pe cale aeriană, iar caracterul interdepartamental și interinstituțional va fi pus în evidență de către structurile medicale specializate ale Forțelor Navale Române, ale Direcției Medicale (M.Ap.N.), ale Departamentului pentru Situații de Urgență (M.A.I.), ale Centrului NATO de Excelență pentru Medicină Militară (MILMED COE) din Ungaria, precum și ale Comandamentului Maritim Aliat al NATO (MARCOM)", a informat SMFN.

Forțele Navale Române organizează, în perioada 5 - 13 aprilie, cel mai mare exercițiu multinațional naval, în apele teritoriale ale României și în apele internaționale ale Mării Negre. Participă 14 nave militare românești și șase nave militare din Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda și Turcia, cu un total de aproximativ 2.200 de militari, care vor exersa proceduri întrunite de luptă împotriva amenințărilor subacvatice, de suprafață și aeriene, adaptate la tipologia amenințărilor de securitate din regiunea Mării Negre.

Forțele Aeriene Române asigură secvențele de luptă împotriva amenințărilor aeriene cu aeronave MIG 21 LanceR și F-16, iar forțele navale ale Statelor Unite și ale Turciei vor acționa cu două aeronave de patrulare maritimă. Forțele Terestre Române participă la exercițiu cu un detașament din compunerea Brigăzii 9 "Mărășești", pentru protecția căilor de comunicații terestre și a portului Constanța.

Comandamentul Maritim Aliat al NATO (MARCOM) a desemnat să participe la "Sea Shield 19" Gruparea Navală Permanentă (SNMG-2), care operează în Marea Neagră, începând cu 28 martie, având în compunere nave din Bulgaria, Canada, Olanda, România și Turcia. În plus, Grecia și Bulgaria sunt reprezentate la exercițiu de câte o navă de luptă, potrivit SMFN.

sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău