„Se aud țipete, e mult sânge”. Oamenii din Herson povestesc îngroziți despre disparițiile inexplicabile din timpul nopții

  • 21 Mai 2022 16:12
„Se aud țipete, e mult sânge”. Oamenii din Herson povestesc îngroziți despre disparițiile inexplicabile din timpul nopții

Mii de ucraineni încearcă să fugă din zonele ocupate de ruși, unde trăiesc sub teroare și focuri de armă. "Rușilor le place să tragă. Nu au ce face, trag în aer și li se pare amuzant că toată lumea se ascunde", spune un bărbat. Alții vorbesc despre disparițiile inexplicabile ale ucrainenilor noaptea: "Noaptea se aud țipete apoi auzi că cineva a fost răpit sau ucis".

Jurnaliștii CNN au vorbit cu mai mulți ucraineni despre încercările lor disperate de a fugi din Herson, regiune aflată sub controlul Rusiei. Oamenii au povestit despre disparițiile inexplicabile din timpul nopții, despre frică și sărăcie. Nu au nici alimente, nici locuri de muncă.

Oficialii ucraineni au declarat vineri că rușii au blocat acum ieșirile din Herson către zonele controlate de guvernul ucrainean și încearcă să-i trimită în Crimeea pe toți cei care doresc să plece. Rușii au intensificat patrulele și au crescut numărul punctelor de control.

"Mulți oameni erau răniți, țipau"

Mai multe persoane au fost ucise, iar altele au fost rănite când mașinile cu care voiau să fugă au rămas blocate în punctele de trecere. În această săptămână, cel puțin trei persoane au fost ucise și mai multe au fost rănite în satul Davidiv Brid, când rușii au tras asupra unui convoi de aproximativ 100 de vehicule civile, potrivit martorilor.

Procurorii au spus pentru CNN că strângerea probelor a fost dificilă, deoarece în zonă se trage constant.

Convoiul lovit săptămâna aceasta încerca de fapt să intre în Herson când a fost atacat. Oamenii din convoi au povestit pentru CNN că mulți se întorceau pentru a aduce medicamente sau pentru a avea grijă de familiile lor. Unii nu-și puteau permite chiriile mari din zonele controlate de partea ucraineană și au decis să se întoarcă acasă.

Unul dintre cei care încercau să intre în Herson a fost Petro. El a povestit pentru CNN cum oamenii s-au ascuns lângă un râu în timp ce "obuzele zburau în toate direcțiile deasupra noastră".

"Era mult sânge, erau mulți oameni răniți, țipau", a spus el. Petro a fugit la un punct de control din Ucraina, unde a văzut că "erau ambulanțe, mulți oameni însângerați și bandajați".

Ulterior, soldații ruși au venit la fața locului și au luat șapte dintre răniți, a spus Anatoliy. I-a auzit pe soldați spunând că vor fi duși la un spital din Nova Kakhovka, la aproximativ 50 de kilometri distanță.

Oficialii ucraineni estimează că aproximativ jumătate din populația din Herson a părăsit deja regiunea

Unii sunt motivați de sărăcie sau lipsa locurilor de muncă, alții de ceea ce văd că fac rușii în regiune.

Serghei a povestit pentru CNN că a decis să plece cu familia deoarece rușii vor să introducă un "stil de viață pro-rus". "Există reguli speciale pe care le-au implementat: dacă nu te plac, te pot lua", a spus el.

La rândul lui, Daniil a spus că vrea să plece pentru că el și prietenii lui sunt toți designeri și și-au pierdut locul de muncă: "Nu am mai putut munci. Și niciunul dintre noi nu a vrut să trăiască în ocupație."

El a mai spus că noaptea, în Herson se auzeau adesea țipete. "Și apoi se dovedea că cineva a fost răpit, ucis și așa mai departe. Prietenul meu conducea o mașină la miezul nopții. Mașina i-a fost luată. A fost dezbrăcat și bătut", a afirma el.

"Rușilor le place să tragă. Dacă nu au ce face, trag în aer"

"Rușilor le place să tragă. Dacă nu au ce face, trag în aer și li se pare amuzant că toată lumea se ascunde. De asemenea, le place să conducă transportoare blindate, să aprindă reflectoarele și să le țină îndreptate spre ferestre până când oamenii ies din casă".

Maria este acum în siguranță în zonele ucrainene, dar își amintește cu groază ultimele săptămâni trăite în Herson: "Trăim în mod constant cu frică: sunt multe blocaje rutiere în jurul orașului. Verifică pașapoartele și telefoanele, în special ale bărbaților".

Ea a participat la protestele din Herson în martie. "Am fost la mitinguri, le-am filmat, le-am postat pe Instagram. Până când rușii au început să tragă. Și am încetat să mai mergem la mitinguri".

Conflictul nu a fost niciodată departe, a spus Maria: "Sunt o mulțime de explozii în afara orașului este Cernobaivka, unde atacurile sunt constante". Rușii au stabilit o bază la Cernobaivka, unde există un aerodrom, zona fiind  atacată frecvent de ucraineni.

Mulți alții cred însă că încercarea de a pleca din Herson este prea periculoasă. Elena a povestit că în 12 mai și-a luat copiii și s-a întors după ce s-au rătăcit de două ori. "Vrem să așteptăm, este înfricoșător să treci prin zona de război", a afirmat ea. Și totuși, își dorește cu disperare să plece. "Oamenii cu mitraliere sunt pe străzi, se aud explozii toată ziua. Cetățenii de aici sunt sub teroare. Nu putem vorbi."

Femeia a vorbit despre faptul că în regiune sunt puțini medici și că medicamentele lipsesc. Tatăl ei, care este în spital, nu poate fi operat pentru că nu sunt soluții perfuzabile. "Voluntarii au încercat să aducă medicamente, dar rușii le fură. Un transport cu medicamente de 7.000 de dolari a fost jefuit", a adăugat femeia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău