“Rugul aprins” - La Chișinău continuă Reuniunea Teatrelor Naționale Românești

  • 24 Septembrie 2019 16:05
“Rugul aprins” - La Chișinău continuă Reuniunea Teatrelor Naționale Românești

La Chișinău continuă Reuniunea Teatrelor Naționale Românești. În cadrul ediției actuale un loc aparte îl ocupă spectacolele Teatrului National Radiofonic din București, care relatează despre personalități și evenimente marcante ale istoriei românilor. Luni, 23 septembrie, la Naționalul din Chișinău a fost prezentat spectacolul “Rugul aprins”, în regia artistică a actorului Dan Puric, scenariul - Ion – Costin Manoliu. Alina Rusu relatează pentru Radio România Chișinău.

Spectacolul Rugul aprins relatează despre grupul intelectualilor români, laici și monahi care s-au întrunit în perioada anilor 1946-48 în mișcarea religioasă “Rugul aprins al Maicii Domnului”, având scopul de a păstra valorile ortodoxe în anii de ateism comunist. Ei se adunau la mănăstirea Antim din București, pentru a-și citi piesele literare, a discuta prin prisma ortodoxă despre diferite teme din actualitatea social și culturală de atunci.

Prin intermediul părintelui Ioan Culâghin, refugiat la Antim de la mănăstirea Optina, din Rusia, au aflat și au preluat practica rugăciunii lui Iisus.

Fragment din spectacol: „…Îi mulțumesc prietenului Paul Sterian pentru acest răspuns ortodox la Divina Comedie” a lui Dante. Am folosit viețile sfinților și Patericul, dar și texte din sfinți părinți, cu încredințarea că limba și cultura românească se vor îmbogăți…

… Primul pas e rugăciunea… Rugăciunea și despătimirea se întâmplă în același timp. Să ne cunoaștem pe noi înșine, să îl cunoaștem pe Iisus Hristos în noi… Doamne, Iisuse Hristoase, miluiește-mă pre mine păcătosul”…

Membrii “Rugului aprins”, printre care Sandu Tudor, Vasile Voiculescu, Șerban Cioculescu, Alexandru Elian, Arsenie Papacioc, Sofian Boghiu, Antonie Plămădeală și alți scriitori, teologi, studenți, au fost ulterior acuzați de uneltire împotriva regimului comunist, fiind trimiși în închisorile cu cel mai sever regim.

Lectorul universitar, Victorița Fonari, prezentă în sală, a apreciază elementele de  noutate pe care îl aduce spectacolul, întrucât mulți intelectuali de astăzi nu cunosc exact circumstanțele întemnițării unor scriitori din acea perioadă: „Elementul rugăciunii și conexiunea aceasta dintre minte și inimă a fost foarte bine redată, pentru că noi suntem și într-un timp, unde se trăiește singular, cu toată tehnica. Vedem aici oameni care nu sunt singuri, oameni care se unesc întru idee, care știu să trăiască în numele idealului. Rugul aprins - este ceva ce trebuie căutat în fiecare - această emoție, stare, rugăciune, evlavie, pentru a fi un om cu adevărat demn și liber”.

Un grup de elevi de la liceul “Gaudeamus” și profesoara lor Alexandra Tănase au fost la prezentarea spectacolului, și au apreciat importanța cunoașterii acestor pagini ale istoriei pentru a păstra identitatea viitoarelor generații: „Am aflat foarte multe lucruri noi despre un grup de intelectuali români. Cât de strâns au ținut aceste legături creștine ale culturii noastre, pe parcursul provocărilor, trăind în niște timpuri vitrege”.

Alexandra Tănase: „Am simțit aici suflul lui Dan Puric – un mare scriitor, un mare teolog. Ce-ar putea copiii să învețe din asemenea spectacole – că viața fără credință nu poate fi! Tot ce avem frumos – am studiat chiar recent o poezie la literatura universală – Extaz”. Finalul este că toate se datorează bunului nostru Dumnezeu. A fost citită o listă de martiri ai neamului. Câteva nume sunt cunoscute și de la orele de literatură – Vasile Voiculescu, Paul Sterian, Ion Barbu. Copiii mai învață și niște nume de oameni înaintași”.

Miercuri, 25 septembrie, în cadrul Reuniunii Teatrelor Naționale va fi prezentat spectacolul radiofonic “Ileana –principesă de România”, producție a Teatrului Radiofonic din București. Intrarea este liberă.

Festivalul teatrelor românești de la Chișinău continuă până pe data de 29 septembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
26,07
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău