„Recunoaștem și stabilim în interiorul granițelor teritoriului Ucrainei biserica autocefală ca fiică a noastră spirituală”. Tomosul privind autocefalia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, publicat

  • 15 Ianuarie 2019 08:52
„Recunoaștem și stabilim în interiorul granițelor teritoriului Ucrainei biserica autocefală ca fiică a noastră spirituală”. Tomosul privind autocefalia Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, publicat

Patriarhia Ecumenică de Constantinopol a publicat pe site-ul său textul decretului (Tomos) privind acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, documentul fiind redactat în limbile engleză, greacă și ucraineană - scrie agenția RBC.

„Recunoaștem și stabilim în interiorul granițelor teritoriului Ucrainei biserica autocefală ca fiică a noastră spirituală și chemăm bisericile ortodoxe din întreaga lume să o recunoască drept soră și să o pomenească sub numele de Sfânta Biserică a Ucrainei. Aceasta are reședința în orașul istoric Kiev și nu poate numi episcopi sau înființa parohii dincolo de frontierele statului. Îi acordăm privilegiile și toate drepturile suverane aparținând autorității bisericești autocefale" - se arată în decretul de acordare a autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

Patriarhia Ecumenică de Constantinopol mai menționează că păstrează sub jurisdicția sa toate bisericile și mănăstirile din Ucraina pe care le are în subordine și precizează că Biserica Ortodoxă a Ucrainei trebuie să își rezolve toate problemele importante prin intermediul Constantinopolului.

Amintim că Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I al Constantinopolului a semnat, pe 5 ianuarie, Tomosul privind acordarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, cu ocazia unei ceremonii care s-a desfășurat la Biserica "Sfântul Gheorghe" din Istanbul. La semnarea documentului, care a marcat, practic, separarea Ucrainei de Biserica Ortodoxă Rusă, au mai participat noul mitropolit Epifanie de Kiev și președintele ucrainean, Petro Poroșenko.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău