Fondul European pentru Europa de Sud-Est va finanța 3 bănci din Moldova cu 25 milioane lei

  • 11 Octombrie 2019 18:10
 Fondul European pentru Europa de Sud-Est va finanța 3 bănci din Moldova cu 25 milioane lei

Prim-viceguvernatorul Băncii Naționale, Vladimir Munteanu, a participat la conferința „Puterea monedei locale”, organizată joi, 10 octombrie 2019, de Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) în cadrul unei campanii regionale destinate creșterii accesului antreprenorilor la finanțarea în moneda națională.

Campania va dura trei ani, cu o perspectivă de extindere, perioadă în care EFSE va acorda asistență financiară băncilor și organizațiilor de creditare nebancare, beneficiarii finali fiind întreprinderile mici și gospodăriile cu venituri mici din aceste țări. Finanțarea băncilor licențiate din Republica Moldova este în curs de discuții spre aprobare și vizează acordarea către trei bănci-partenere a 25 de milioane de lei în următoarele șase luni.

În cadrul evenimentului, prim-viceguvernatorul BNM, Vladimir Munteanu, a subliniat importanța acestei reuniuni în sprijinul promovării interesului antreprenorilor pentru finanțarea în moneda națională și pentru considerarea unei viziuni ample asupra impactului reciproc al economiilor din țările vecine. Oficialul s-a referit la tendințele pieței din ultimii ani care arată că optarea pentru creditele în moneda națională elimină riscul valutar și face creditele mai sănătoase. Avantajul este reciproc: atât pentru consumatorii de credite care nu-și erodează bunăstarea cu un credit la o rată mai stabilă, cât și pentru băncile licențiate care-și îmbunătățesc calitatea portofoliului de credite. „Mediul de afaceri local este forța motrice a oricărei economi. Dacă ne asigurăm că acesta dispune de resursele și abilitățile necesare pentru dezvoltare, ne așternem calea pentru mulți ani înainte”, a spus prim-viceguvernatorul BNM.

Prim-viceguvernatorul BNM a remarcat că EFSE a investit în activitatea partenerilor din Republica Moldova 105 milioane de euro, ceea ce a constituit un suport semnificativ pentru capacitatea de dezvoltare a băncilor, întreprinderilor mici și mijlocii, dar și a băncii centrale.

La eveniment au participat oficiali din Uniunea Europeană și reprezentanți de rang înalt de la băncile centrale și cele comerciale din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Ucraina și Republica Moldova, precum și reprezentanți ai mediului de afaceri.

Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE) a fost înființat de Banca Germană de Dezvoltare (KfW) în decembrie 2005 cu scopul de a acorda asistență financiară pe termen lung întreprinderilor micro-, mici și mijlocii. EFSE și-a început activitatea în Republica Moldova în 2006.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
14
Cer acoperit de nori
Umiditate:82 %
Vint:5,1 m/s
Tue
17
Wed
19
Thu
21
Fri
23
Sat
24

Curs oficial BNM 13 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3939 -0.0694
USD 17.1712 -0.0217
RON 4.0053 -0.0154
UAH 0.6368 -0.0014
RUB 0.2415 -0.0014
Arhivă Radio Chișinău