„Premieră medicală în spațiul românesc”: Transplant hepatic de la mamă la fiul de 2 ani, realizat la Chișinău de un chirurg din București

  • 05 Iunie 2021 15:10
„Premieră medicală în spațiul românesc”: Transplant hepatic de la mamă la fiul de 2 ani, realizat la Chișinău de un chirurg din București

A venit, a operat, a plecat, așa descrie jurnalistul TVR, Mihai Rădulescu, activitatea din aceste zile a profesorului Vladislav Brașoveanu, șeful Secției de transplant hepatic „Dan Setlacec” al Institutului Clinic Fundeni din București.

Doctorul, originar din Republica Moldova, a efectuat, în premieră, un transplant de ficat unui micuț luptător de doar 2 ani și 8 luni, prelevat de la mama sa, operație care a durat opt ore.

A venit (la Chisinau), a operat (8 ore!), a plecat (la Bucuresti). În urmă rămâne un suflet salvat: un băiețel de numai 2 ani și 8 luni, căruia i-a fost transplantat un fragment de ficat de la mama lui. Am vorbit cu mare bucurie cu profesorul Vlad Brasoveanu, in studioul TVR Moldova, nu doar pentru ca a condus echipa care a realizat aceasta performanta medicala, o premiera in spatiul romanesc. Dar si pentru ca avem de-a face cu un exemplu concret de 'fuziune' naturala intre romanii dintr-o parte și alta a Prutului. În cazul de față, medici de la spitalele Fundeni/RO și Republican/ MD. Dacă lucrurile vor merge așa în cât mai multe domenii, reîntregirea va curge de la sine, în mod practic, pe teren, acolo unde contează de fapt”, a scris jurnalistul pe pagina de Facebook.

Profesorul Vladislav Brașoveanu a participat la realizarea, în 2013, a primului transplant hepatic de la donator viu în Republica Moldova, fapt pentru care a fost decorat cu Ordinul „Gloria Muncii”. De asemenea, Universitatea de stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” i-a conferit, în 2016, titlul onorific Doctor Honoris Causa, devenind primul absolvent al acestei instituții care a obținut această distincție.

Sursa: Infoprut.ro

 
 
 
 
 
 
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
30,24
Nori împrăștiați
Umiditate:51 %
Vint:2,57 m/s
Wed
25
Thu
23
Fri
20
Sat
24
Sun
25
Arhivă Radio Chișinău