#postBrexit | Uniunea Europeană lansează două proceduri împotriva Londrei pentru încălcarea acordului de retragere

  • 15 Martie 2021 17:11
#postBrexit | Uniunea Europeană lansează două proceduri împotriva Londrei pentru încălcarea acordului de retragere

Comisia Europeană a anunțat luni că a lansat două proceduri pentru încălcarea acordului de Brexit de către Regatul Unit, după anunțarea de către Londra a unei amânări unilaterale a anumitor controale vamale în Irlanda de Nord, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Guvernul britanic a anunțat pe 3 martie o amânare cu șase luni, până pe 1 octombrie, a unora dintre controalele controversate la sosirea mărfurilor din Marea Britanie în Irlanda de Nord.

Comisia, care deja a protestat oficial, a anunțat într-un comunicat că a trimis Londrei "o scrisoare de punere în întârziere", pentru că a încălcat protocolul pentru insula Irlanda, inclus în tratatul de retragere semnat la sfârșitul lui 2019, potrivit unui comunicat.

Acest protocol este menit să protejeze piața unică europeană evitând în același timp revenirea la o frontieră și la controale vamale pe insulă, împărțită între provincia britanică Irlanda de Nord și Republica Irlanda, membră a UE.

Trimiterea acestei scrisori reprezintă prima etapă a unei "proceduri de infringement", care se poate încheia, la finalul unui lung proces, în fața Curții de Justiție a UE (CJUE), care poate impune amenzi sau constrângeri.

De cealaltă parte, vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, i-a adresat o "scrisoare politică" lui David Frost, însărcinat cu relațiile cu Bruxellesul în cadrul guvernului britanic, prin care face apel la Regatul Unit să revină asupra acestui anunț.

Această scrisoare denunță nerespectarea obligației de bună credință prevăzută de tratatul de retragere.

Maros Sefcovic face apel la Londra să angajeze consultări bilaterale cu Bruxellesul "cu obiectivul de a găsi o soluție acceptată reciproc până la sfârșitul lunii".

"UE și Regatul Unit au convenit asupra protocolului (privitor la Irlanda de Nord) împreună. Suntem obligați să-l aplicăm împreună. Deciziile unilaterale și încălcările dreptului internațional de către Regatul Unit sunt chiar împotriva obiectivului (protocolului) și subminează încrederea între noi", a mai declarat Sefcovic, citat în comunicatul Comisiei Europene.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău