​Polonia alocă un buget record pentru apărare în 2023

  • 30 Ianuarie 18:50
​Polonia alocă un buget record pentru apărare în 2023

Polonia, țară membră a NATO și care se învecinează cu Ucraina, își va spori în 2023 bugetul pentru apărare națională până la 4% din Produsul Intern Brut, a anunțat luni premierul polonez Mateusz Morawiecki, informează AFP, informează hotnews.ro.

Războiul (Rusiei) asupra Ucrainei face ca noi să ne înarmăm și mai repede. Din acest motiv, vom face un efort fără precedent, (alocând) 4% din PIB armatei poloneze”, a declarat Morawiecki.

Forțele militare ale Poloniei numără în prezent în serviciul său în total 164.000 de bărbați și femei, inclusiv 36.000 de voluntari ai unităților de securitate națională.

Varșovia și-a majorat recent investițiile în apărare după declanșarea invaziei ruse asupra Ucrainei. Efectivele armatei Poloniei ar urma să crească până la 250.000 de soldați profesioniști și 50.000 de voluntari ai unităților de securitate națională.

Polonia a decis să atragă mai mulți cetățeni în forțele sale armate, introducând serviciul militar de bază voluntar și cursuri de pregătire militară de o zi la nivel național pentru cei interesați.

Invazia rusă asupra Ucrainei a afectat arhitectura de securitate în Europa și în lume, guvernele țărilor sporindu-și investițiile în apărare și trimițând ajutor Kievului.

 

Nivel record de recrutări în armata poloneză

Forțele armate ale Poloniei înregistrează un nivel record de recrutări de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, în urmă cu 11 luni, potrivit dpa.

Astfel, armata poloneză a recrutat anul trecut 13.742 de noi soldați profesioniști, a anunțat ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak, la Lublin.

„Acesta este un record de la abolirea conscripției”, a adăugat ministrul. Ultima conscripție din Polonia a avut loc în 2008. La scurt timp după aceasta, serviciul militar obligatoriu a fost suspendat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,24
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:81 %
Vint:7,2 m/s
Wed
2
Thu
5
Fri
8
Sat
12
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău