„Pauza de cafea care a salvat negocierile de aderare cu Ucraina cu R. Moldova”: Culisele deciziei istorice a liderilor europeni, cu „abținerea constructivă” a lui Orban / Politico Europe

  • 15 Decembrie 2023 13:09
„Pauza de cafea care a salvat negocierile de aderare cu Ucraina cu R. Moldova”: Culisele deciziei istorice a liderilor europeni, cu „abținerea constructivă” a lui Orban / Politico Europe

Consiliul European, reunit într-un summit crucial la Bruxelles, a adoptat joi, 14 decembrie, decizia istorică a deschiderii negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova, într-o hotărâre semnal pentru viitorul politicii de extindere a Uniunii Europene, pe care liderii statelor membre au consacrat-o ca fiind „o investiție geostrategică și geopolitică”, în pofida anunțului inițial al premierului maghiar Viktor Orban că se va opune acestui pas, scrie caleaeuropeana.ro.

Decizia, luată în unanimitate, a fost adoptată prin abținerea la vot din partea Ungariei, Orban părăsind sala summitului, ceea ce a transformat culisele summitului într-o temă atractivă și decisivă pentru viitorul procesului de extindere al UE și semnalul transmis către țările candidate.

Reporterii Politico Europe au reconstruit, citând diplomați europeni din jurul discuțiilor, pas cu pas evoluția discuțiilor.

Astfel, după aproximativ trei ore de discuții în impas între liderii UE privind deschiderea negocierilor de aderare pentru Ucraina, cancelarul german i-a propus premierului ungar Viktor Orbán: „Să bem o cafea în afara sălii, poate”.

Dacă Orbán chiar nu este dispus să accepte deschiderea discuțiilor privind extinderea cu Kievul, a sugerat cancelarul Olaf Scholz, ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a părăsi pentru scurt timp sala. Scholz i-a adresat această recomandare liderului ungar în fața omologilor săi din UE, reuniți în jurul mesei circulare de negocieri la summitul liderilor de joi.

Ideea, a spus Scholz, ar permite celor 26 de lideri UE care au rămas să aprobe drumul Ucrainei spre aderare cu unanimitatea necesară – care, potrivit normelor UE, este îndeplinită și în cazul în care unul dintre lideri este absent – în timp ce Orbán ar putea spune în continuare că nu a votat în favoarea sa. În jargonul bruxellez, această situație este considerată „abținere constructivă”.

După acest dialog, Orbán a părăsit sala, deschizând calea pentru decizia istorică a UE de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina după zile de incertitudine, având în vedere opoziția vehementă a lui Orbán.

Strategia remarcabilă a lui Scholz, care a fost descrisă pentru Politico Europe de trei oficiali a ridicat sprâncene la Bruxelles și nu numai.

Performanța cancelarului pe scena europeană de când a fost numit în 2021 a fost o dezamăgire până acum, criticii remarcând lipsa sa de abilități tactice de negociere și comunicare în comparație cu fostul cancelar Angela Merkel.

Ideea că un lider UE a trebuit să părăsească sala pentru a fi unanimitate este extrem de neobișnuită. De fapt, oficialii UE și diplomații prezenți la summitul de joi nu au putut spune dacă această mișcare a lui Scholz a mai fost folosită vreodată.

„El a folosit un truc vechi din perioada în care a fost membru al Tineretului Socialist”, a declarat un oficial prezent la summitul UE, referindu-se la organizația de tineret a Partidului Social-Democrat (SPD) al lui Scholz, în cadrul căreia cancelarul a fost vicepreședinte în anii 1980.

Decizia a venit ca o surpriză de proporții după ce Ungaria a amenințat în repetate rânduri că va bloca deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, cu premierul maghiar Viktor Orban intrând în summit-ul Consiliului European cu poziția că „nu există nicio șansă ca Ucraina să înceapă negocierile” și cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski adresându-se liderilor prin videoconferință cu apelul de a permite deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina, avertizând că președintele rus Vladimir Putin ar exploata orice eșec din partea lor. „Acum zece ani, ucrainenii s-au revoltat sub steagurile UE”, afirmase șeful statului ucrainean în discursul către liderii UE, cerându-le să nu-i ofere lui Putin victoria pe care o va folosi împotriva întregii Europe.

Orbán, care s-a opus vehement deschiderii negocierilor de aderare a Ucrainei, a criticat acordul la care au ajuns liderii europeni fără el. „Ungaria nu vrea să facă parte din această decizie proastă!” a spus Orbán într-o declarație postată pe Facebook.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:0,51 m/s
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău