„Pașapoartele de aur” ale Maltei. De ce le vânează super-bogații

  • 04 Decembrie 2019 14:00
„Pașapoartele de aur” ale Maltei. De ce le vânează super-bogații

O misiune a Uniunii Europene vizitează Malta pentru a investiga statul de drept din această țară, în contextul asasinării jurnalistei Daphne Caruana Galizia și a refuzului prim-ministrului de a demisiona. Mai mult, țara este investigată și pentru practicile guvernului său de a vinde cetățenia unor străini bogați care vor să profite de pe urma cetățeniei europene care vine la pachet cu cea malteză, relatează BBC.

La Bruxelles cresc îngrijorările cu privire la afacerea „pașapoartelor de aur”, folosită de guvernul maltez ca sursă de bani. Practic, guvernul de la Valetta vinde cetățenia malteză pe sume impresionante de bani unor cetățeni străini interesați să obțină beneficiile care vin împreună cu cetățenia unui stat-membru al Uniunii Europene.

Parlamentul European a descris practica ca reprezentând un risc major în ceea ce privește „importarea de infractori și de spălare de bani în întreaga Uniune”.

Guvernul maltez a introdus această schemă în 2014 pentru a atrage indivizi bogați și investiții în țară. Pentru a obține un pașaport, aplicanții trebuie să contribuie cu 650 000 de euro, să investească alți 150 000 în bursa malteză și să cumpere o proprietate în valoare de cel puțin 350 000 de euro. Astfel, totalul pe care un cetățean străin trebuie să-l plătească pentru a avea acces la cetățenia malteză și prin consecință la cea europenaă, este de 1.150.000 euro.

Deși aplicanții trebuie să aibă statutul de rezident timp de 12 luni înainte de a îndeplini aceste condiții, nu este nevoie ca ei să locuiască fizic în Malta. De cânt a fost pusă în aplicare schema, 833 de investitori și 2109 de membri ai familiilor acestora au obținut cetățenia malteză.

Între mijlocul anilor 2017 și 2018, schema a adus în bugetul maltez peste 162 de milioane de euro, echivalentul a 1,38% din PIB-ul țării în acea perioadă.

După introducerea acestei politici în 2014, numărul celor din Arabia Saudită, Rusia sau China care au obținut cetățenia europeană a crescut semnificativ. Pentru Bruxelles, există motive mari de îngrijorare: aplicanții nu sunt obligați să stea fizic în Malta pe perioada de rezidență și nu există necesitatea de a fi avut vreo legătură cu țara anterior obținerii cetățeniei.

Astfel, există riscul ca în Uniunea Europeană să ajungă rețele de spălare de bani sau „afaceriști” ruși, saudiți sau chinezi care au nevoie de un loc sigur în care să rămână pentru a-și folosi averile obținute ilicit sau prin infracțiuni.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
2,74
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:0,51 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău